Profiel: Wie zijn het extreem-rechtse Azov-regiment van Oekraïne?

Al Jazeera. News/Military

Profiel: Wie zijn het extreem-rechtse Azov-regiment van Oekraïne?
De extreem-rechtse neonazigroep is uitgegroeid tot een onderdeel van de Oekraïense strijdkrachten, een straatmilitie en een politieke partij.

Een veteraan van het Azov Bataljon van de Oekraïense nationale garde voert militaire oefeningen uit voor burgers in Kyiv, Oekraïne op 30 januari 2022 [Bestand: Gleb Garanich/Reuters]

1 Maart 2022

Nu de Russische invasie van Oekraïne de zesde dag ingaat, is een Oekraïens extreem-rechts militair regiment weer in het nieuws.

De Russische president Vladimir Poetin noemde de aanwezigheid van dergelijke eenheden binnen het Oekraïense leger een van de redenen voor het starten van zijn zogenaamde “speciale militaire operatie … om Oekraïne te de-militariseren en te de-nazificeren”.

Maandag tweette de nationale garde van Oekraïne een video waarin Azov-strijders te zien waren die hun kogels in varkensvet smeren om ze zogenaamd te gebruiken tegen moslim-Tsjetsjenen – bondgenoten van Rusland – die in hun land worden ingezet.

Azov is ook betrokken geweest bij het trainen van burgers door middel van militaire oefeningen in de aanloop naar de invasie van Rusland.

Wat is het Azov-regiment?

Azov is een extreem-rechtse, geheel vrijwillige militaire infanterie-eenheid waarvan de leden – naar schatting 900 – ultranationalisten zijn en ervan worden beschuldigd neonazistische en blanke supremacistische ideologieën te koesteren.

De eenheid werd in mei 2014 aanvankelijk gevormd als een vrijwilligersgroep uit de ultranationalistische bende Patriot van Oekraïne en de neonazistische groep Social National Assembly (SNA). Beide groepen hielden zich bezig met xenofobe en neonazistische idealen en vielen migranten, de Roma-gemeenschap en mensen die tegen hun opvattingen waren fysiek aan.

Als bataljon vocht de groep in de frontlinies tegen pro-Russische separatisten in Donetsk, de oostelijke regio van Oekraïne. Net voor het begin van de invasie erkende Poetin de onafhankelijkheid van twee door rebellen gecontroleerde regio’s in Donbas.

Enkele maanden na de herovering van de strategische havenstad Mariupol op de door Rusland gesteunde separatisten, werd de eenheid op 12 november 2014 officieel opgenomen in de Nationale Garde van Oekraïne en oogstte zij veel lof van toenmalig president Petro Porosjenko.

“Dit zijn onze beste strijders,” zei hij tijdens een prijsuitreiking in 2014. “Onze beste vrijwilligers.”

Wie heeft Azov opgericht?

De eenheid werd geleid door Andriy Biletsky, die diende als de de leider van zowel de Patriot van Oekraïne (opgericht in 2005) en de SNA (opgericht in 2008). Van de SNA is bekend dat zij aanvallen uitvoerde op minderheidsgroepen in Oekraïne.

In 2010 zei Biletsky dat het nationale doel van Oekraïne was om “de blanke rassen van de wereld te leiden in een laatste kruistocht … tegen de door Semieten geleide Untermenschen [inferieure rassen]”.

Biletsky werd in 2014 in het parlement gekozen. Hij verliet Azov omdat verkozen ambtenaren niet in het leger of bij de politie mogen zitten. Hij bleef parlementslid tot 2019.

De 42-jarige heeft van zijn aanhangers de bijnaam Bely Vozd – of Witte Heerser – gekregen. Hij richtte in oktober 2016 de extreemrechtse partij Nationaal Korps op, waarvan de kern bestaat uit veteranen van Azov.

Wie financierde Azov voordat het deel ging uitmaken van de Oekraïense strijdkrachten?
De eenheid kreeg in 2014 steun van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, omdat de regering had ingezien dat haar eigen leger te zwak was om de pro-Russische separatisten te bestrijden en steunde op paramilitaire vrijwilligerstroepen.

Deze troepen werden particulier gefinancierd door oligarchen – de bekendste is Igor Kolomoisky, een miljardair met een energiemagnaat en toenmalig gouverneur van de regio Dnipropetrovska.

Naast Azov financierde Kolomoisky andere vrijwilligersbataljons zoals de Dnipro 1 en Dnipro 2, Aidar en Donbas-eenheden.

Azov kreeg al vroeg financiering en hulp van een andere oligarch: Serhiy Taruta, de miljardair gouverneur van de Donetsk regio.

Neonazistische ideologie

In 2015 zei Andriy Diachenko, de toenmalige woordvoerder van het regiment, dat 10 tot 20 procent van de rekruten van Azov nazi’s waren.

De eenheid heeft ontkend dat het de nazi-ideologie in zijn geheel aanhangt, maar nazi-symbolen zoals het hakenkruis en SS-regalia zijn schering en inslag op de uniformen en lichamen van Azov-leden.

Het uniform draagt bijvoorbeeld het neonazistische Wolfsangel-symbool, dat lijkt op een zwart hakenkruis op een gele achtergrond. Volgens de groep is het slechts een samenvoeging van de letters “N” en “I”, die staan voor “nationale gedachte”.

Individuele leden hebben verklaard neonazi te zijn, en hardcore extreem-rechts ultranationalisme is alomtegenwoordig onder de leden.

In januari 2018 rolde Azov zijn straatpatrouille-eenheid genaamd National Druzhyna uit om de orde in de hoofdstad Kyiv te “herstellen”. In plaats daarvan voerde de eenheid pogroms uit tegen de Roma-gemeenschap en vielen leden van de LGBTQ-gemeenschap aan.

“Oekraïne is de enige natie ter wereld die een neonazistische formatie in haar strijdkrachten heeft,” schreef een correspondent voor het Amerikaanse tijdschrift The Nation in 2019.

Schendingen van de mensenrechten en oorlogsmisdaden


In een rapport uit 2016 van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OCHA) van de Verenigde Naties wordt het Azov-regiment beschuldigd van het schenden van het internationaal humanitair recht.

In het rapport wordt gedetailleerd ingegaan op incidenten in de periode november 2015-februari 2016, waarbij Azov zijn wapens en strijdkrachten had ingesloten in gebruikte civiele gebouwen, en bewoners had verdreven na het plunderen van civiele eigendommen. Het rapport beschuldigde het bataljon ook van verkrachting en marteling van gevangenen in de Donbas-regio.

Wat was de internationale reactie op Azov?

In juni 2015 kondigden zowel Canada als de Verenigde Staten aan dat hun eigen strijdkrachten het Azov-regiment niet zullen steunen of trainen, vanwege de neonazistische banden.

Het jaar daarop hieven de VS het verbod echter op onder druk van het Pentagon.

In oktober 2019 ondertekenden 40 leden van het Amerikaanse Congres onder leiding van vertegenwoordiger Max Rose een brief zonder succes waarin het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd opgeroepen Azov aan te merken als een “buitenlandse terroristische organisatie” (FTO). Afgelopen april herhaalde vertegenwoordiger Elissa Slotkin het verzoek – dat ook andere witte supremacistische groepen omvatte – aan de regering Biden.

De transnationale steun voor Azov is groot, en Oekraïne heeft zich ontwikkeld tot een nieuw centrum voor extreem-rechts in de hele wereld. Mannen uit drie continenten zijn gedocumenteerd om zich aan te sluiten bij de trainingseenheden van Azov om gevechtservaring op te doen en zich in te zetten voor een soortgelijke ideologie.

De oscillatie van Facebook

In 2016 wees Facebook het Azov-regiment voor het eerst aan als een “gevaarlijke organisatie”.

In het kader van het beleid van het bedrijf inzake gevaarlijke individuen en organisaties, werd Azov in 2019 van zijn platforms verbannen. De groep werd geplaatst onder Facebook’s Tier 1-aanwijzing, waartoe ook groepen als de Ku Klux Klan en ISIL (ISIS) behoren. Gebruikers die zich bezighouden met lofprijzingen, ondersteuning of vertegenwoordiging van Tier 1-groepen worden ook verboden.

Op 24 februari, de dag waarop Rusland de invasie startte, draaide Facebook het verbod echter terug en zei het lofprijzingen voor Azov toe te staan.

“Voorlopig maken we een smalle uitzondering voor lofprijzingen van het Azov-regiment strikt in de context van de verdediging van Oekraïne, of in hun rol als onderdeel van de nationale garde van Oekraïne,” vertelde een woordvoerder van Facebook’s moederbedrijf, Meta, aan Business Insider.

“Maar we blijven alle haatdragende taal, haatsymboliek, lofzang op geweld, generieke lofzang, steun of voorstelling van het Azov-regiment en alle andere inhoud die onze gemeenschapsnormen schendt, verbieden,” voegde het eraan toe.

De ommekeer in het beleid zal een enorme hoofdpijn betekenen voor de moderatoren van Facebook, aldus de Amerikaanse website Intercept.

“Hoewel Facebook-gebruikers nu elke toekomstige slagveldactie van Azov-soldaten tegen Rusland mogen prijzen, merkt het nieuwe beleid op dat ‘elke lofzang op geweld’ gepleegd door de groep nog steeds verboden is; het is onduidelijk op wat voor soort geweldloze oorlogsvoering het bedrijf anticipeert,” schreef de Intercept.

Bron: AL JAZEERA

https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment?fbclid=IwAR0PNcuMffGM72HtjZMOx1yur5SQDxZPKt02wLFkOFlCdTGt9s3uiXQwv74

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s