Doos van Pandora kan kansen van Zelenskyy op tweede termijn ruïneren

Bron: News|Pandora Papers Al Jazeera

Doos van Pandora kan kansen van Zelenskyy op tweede termijn ruïneren
Netwerk van offshorebedrijven, onthuld door documentlek, bedreigt de politieke toekomst van de Oekraïense president, zeggen analisten.

Zelenskyy werd in 2019 tot president gekozen op beloften om de corruptie te bestrijden en de invloed van oligarchen in het ex-Sovjetland te verminderen [File: Stefanie Loos/Pool via Reuters]

Kyiv, Oekraïne – Alla Butsko hoopte dat de komiek wiens routines en televisieseries haar jarenlang aan het lachen maakten, haar ook trots zou maken als de eerste corruptievrije president van Oekraïne.

In 2019 bracht de 62-jarige gepensioneerde bibliothecaresse haar stem uit voor Volodymyr Zelenskyy, hoofd van het komische gezelschap District 95, in de meest ongebruikelijke presidentsverkiezingen van Oekraïne.

Zelenskiy zei destijds dat zijn totale politieke onervarenheid hem zou helpen de alomtegenwoordige corruptie in het land te ontwortelen.

Maar meer dan twee jaar in functie leverden geen resultaten op, meende Butsko.

Zelenskiy’s ratings zijn gekelderd, terwijl zijn anti-corruptiemaatregelen vooral cosmetisch waren en er niet in slaagden een berucht persoon in de gevangenis te krijgen, vertelde ze aan Al Jazeera.

Op maandag keek ze op de laptop van haar zoon naar Offshore 95, een video van Slidstvo.info, een groep van vooraanstaande Oekraïense onderzoeksjournalisten, die “eindelijk haar ogen opende”.

“Ik was gedupeerd, we waren allemaal gedupeerd. Ik stem niet meer op hem,” zei ze.

Offshore bedrijven

De bevindingen zijn gebaseerd op de Pandora Papers, een trove van miljoenen documenten van 14 offshore-dienstverleners die zijn uitgelekt naar het International Consortium of Investigative Journalists en zijn partners, waaronder Slidstvo.info.

Het verhaal beschrijft hoe Zelenskyy en zijn partners een netwerk van offshorebedrijven hebben opgezet op de Britse Maagdeneilanden, Belize en Cyprus.

De bedrijven dateren van ten minste 2012, het jaar waarin District 95 groot werd in Oekraïne met regelmatige shows op een televisiekanaal dat eigendom is van Ihor Kolomoisky, een Oekraïense oligarch die in de VS en de Europese Unie is gesanctioneerd voor vermeende fraude van vele miljarden, zo beweerde het rapport.

Tot de zakenpartners van Zelenskyy behoren Ivan Bakanov, huidig hoofd van de SBU, de belangrijkste inlichtingendienst van Oekraïne die vaak corruptiezaken onderzoekt, en presidentieel adjudant Serhiy Shefir, die de offshorebedrijven beheert maar de winsten deelt met de echtgenote van Zelenskyy, aldus het rapport.

Op het moment van publicatie waren Al Jazeera’s verzoeken om commentaar van degenen die in de lekken worden beschuldigd onbeantwoord.

Shefir verdedigde in het rapport van Slidstvo.info hun beslissing om offshorebedrijven te gebruiken vanwege het ondernemingsklimaat van Oekraïne.

“Je kunt onze wetgevers beter vragen wie deze situatie heeft gecreëerd, waarin een bedrijf voortdurend wordt bedreigd door bandieten die aan de macht komen. Op dat moment was het heel belangrijk om onze belangen te verdedigen”, zo werd hij geciteerd.

De controle van het trio over de activa kan Zelenskyy’s reputatie in het Westen ruïneren; zijn financiële en politieke steun heeft Oekraïne verankerd door twee politieke opstanden en een economische ineenstorting die volgde op de Russische annexatie van de Krim in 2014.

“Voor Europeanen, voor Amerikanen ziet dit er super compromitterend uit,” vertelde de in Kiev gevestigde analist Mikhail Pogrebinsky aan Al Jazeera.

Iedereen zou stelen


Belastingontduiking is echter een dagelijkse realiteit in Oekraïne, waar de meeste bedrijven bij voorkeur met contant geld werken en waar het krijgen van een bonnetje bij een kleine winkel vaak problematisch is.

Veel Oekraïners beschouwen wat Zelenskyy deed niet als een ernstige overtreding, zei Pogrebinsky.

“Deze diefstal, deze belastingontduiking wordt door de meerderheid niet gezien als iets dat een persoon ernstig in gevaar brengt, en een groot deel van de mensen denkt dat iedereen zou stelen in de plaats van [Zelensky],” zei Pogrebisnky.

Een ingewijde in de showbusiness zei dat de bewegingen van Zelenskyy kunnen worden verklaard door de bijzonderheden van de industrie.

“Iedereen werkt in het grijze gebied omdat het allemaal om geld draait. Als je al je inkomsten opgeeft, trekt dat de aandacht van belastinginspecteurs die erger zijn dan bandieten,” vertelde de insider, die liveshows van Oekraïense en westerse artiesten in Kiev organiseert, aan Al Jazeera op voorwaarde van anonimiteit.

Het lek kan Zelenskyy echter een tweede presidentiële termijn kosten.

“Het Oekraïense publiek heeft een zeer hoge tolerantie voor corruptie als het gaat om de zittende presidenten, en een lage als het gaat om wannabe-politici,” vertelde de in Kiev gevestigde waarnemer Aleksej Koesjtsj aan Al Jazeera.

“Daarom kan de doos van Pandora Zelenskyy’s kansen op een tweede termijn ruïneren, maar zal niet leiden tot een golf van publieke verontwaardiging en zijn vervroegde aftreden als president,” zei hij.

Ex-president weegt mee

Een andere factor kruidt de aantrekkingskracht van de Offshore 95 video die meer dan 700.000 keer werd bekeken.

Sommige beelden in de documentaire van een uur bootsen iets na dat Zelenskyy immens populair heeft gemaakt en de weg naar zijn presidentschap heeft geëffend op een art-imitates-life manier.

Zijn Public Servant televisieserie werd gelanceerd in 2015, liep drie seizoenen en leidde tot een speelfilm. Het plot volgde een straatarme leraar wiens boze tirade over de Oekraïense corruptie en politiek hem een YouTube-ster maakte en hem voortstuwde naar een onverwacht presidentschap.

“Naar de hel met de cavalcades, de voorstedelijke herenhuizen … een eenvoudige onderwijzer moet leven als een president! En een president – als een schoolmeester!” was het citaat van de schoolmeester als inleiding op de documentaire.

Zelenskyy gebruikte de populariteit van de show om eind 2018 zijn presidentiële campagne te starten – en werd de machtigste politicus in de post-Sovjetgeschiedenis van Oekraïne.

Zijn verkiezingsoverwinning met 73 procent van de stemmen werd gevolgd door de triomf van de inderhaast samengestelde Public Servant politieke partij die nu de Verkhovna Rada domineert, het lagerhuis van het Oekraïense parlement.

In het gepolariseerde land van 43 miljoen inwoners hebben alle vorige bewindslieden nooit een verpletterende overwinning behaald, nooit een parlementaire meerderheid behaald en moesten zij het hebben van politieke koehandel die corruptie in de hand werkte en hervormingen tegenhield.

Zelenskiy is er echter van beschuldigd dit politieke kapitaal te hebben verspild door niet met hervormingen te beginnen en door belangrijke adviseurs te ontslaan toen zijn partij ten prooi viel aan onenigheid.

Na de publicatie van de Pandora Papers liet zijn voorganger geen kans onbenut om hem de mantel uit te vegen.

“Door de daden van president Zelenskyy ziet de wereld Oekraïne als een natie waarvan de leider betrokken is bij wereldwijde corruptie, tot het witwassen van het geld dat hij samen met zijn zakenpartner Kolomoisky in Oekraïne heeft gestolen”, twitterde ex-president Petro Porosjenko, die in 2018 verloor van Zelenskyy, op maandag.

Maar Porosjenko is betrokken geweest bij meerdere corruptieschandalen, en een daarvan droeg bij aan zijn verlies aan Zelenskiy. In 2018 beweerde een mediabericht dat Porosjenko’s jeugdvriend wapens en militaire uitrusting, gesmokkeld uit Rusland, tegen opgeblazen prijzen verkocht aan het leger van Oekraïne.

Porosjenko’s opmerking maakte sommige Oekraïners aan het lachen.

“Hij moet zijn mond houden over dit schandaal. Zelenskyy is maar een jongen in vergelijking met hoe Poroshenko het land blind roofde en met alles wegkwam,” vertelde Pavlo Kudryavtsev, die souvenirs verkoopt in het centrum van Kyiv, aan Al Jazeera.

De verstikkende corruptie in de Donbass.

https://www.raamoprusland.nl/dossiers/oekraine/1817-donbas-werd-al-ver-voor-de-oorlog-leeggeroofd-door-oekraiense-oligarchen

Zelenskyy’s populariteit is gekelderd sinds hij het presidentschap van Oekraïne op zich nam [File: Pavel Zmey/Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters]

Bron: https://www.aljazeera.com/news/2021/10/5/pandora-papers-no-re-election-for-ukraines-comedian-president

“De politieke gevolgen van de onthullingen lijken in Oekraïne voorlopig niet ingrijpend. Waarnemers merken op dat het imago van Zelenski weliswaar schade heeft opgelopen, maar dat men in Oekraïne zo gewend is aan het stallen van vermogen in belastingparadijzen, dat de schok niet al te groot is.

https://www.raamoprusland.nl/dossiers/oekraine/1945-pandora-papers-schaden-zelenski-maar-blazen-hem-niet-omver?fbclid=IwAR0GjBJu5hTf-TB0ZA1t3wMVMlsPDP2eB1OqBBiVP6Px-UJmAekdHV2O84o

***Vertaald met DEEPL.COM***

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s