Pim Fortuyn

Wilhelmus Simon Petrus (Pim) Fortuyn, officieel Fortuijn (Driehuis, 19 februari 1948 – Hilversum, 6 mei 2002) was een Nederlandse politicus, socioloog, auteur en columnist. Fortuyn promoveerde in de sociale wetenschappen en was van 1990 tot 1995 bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij sympathiseerde aanvankelijk met onder andere de Communistische Partij van Nederland, was tot 1989 lid van de PvdA en later van de VVD. Fortuyn werd vooral bekend als lijsttrekker van eerst Leefbaar Nederland. Na zijn ontslag bij Leefbaar vanwege omstreden uitspraken over de Grondwet richtte hij zijn eigen Lijst Pim Fortuyn op in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2002.

Dit artikel is in 2014 verschenen. Vandaag is het 7 jaar later, 6 mei 2021, maar vele burgers twijfelen aan de werkelijke toedracht.

Het is 19 jaar geleden dat politicus Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum werd neergeschoten. Zoals ieder jaar op 6 mei herdenken sympathisanten de politicus door per bus langs de locaties te trekken die voor hem belangrijk zijn geweest.

De herdenking dit jaar is anders dan andere jaren, want de moordenaar van Fortuyn loopt sinds kort (sinds 2012) weer vrij rond. “De sfeer is beladen, mensen zijn boos.”

Was Volkert van der G. werkelijk degene die Pim Fortuyn doodschoot? Pas geleden sprak schrijver Tomas Ross zich in De Journalist kritisch uit omdat de moord ‘niet is onderzocht vanuit de theorie dat er niet één, maar twee schutters waren die kogels afvuurden op de politicus’. Genoeg feiten die duiden op een complot, zijn volgens Ross onvoldoende onderzocht.

Samen met onder meer Theo van Gogh startte Ross na de moord op Fortuyn in 2002 een eigen onderzoek. Hij deed dat vooral vanwege het feit dat niemand in journalistiek Nederland zijn handen durfde te branden aan het idee dat de moord een complot zou kunnen zijn.

De hoofdwond van Fortuyn zou volgens experts veel ernstiger moeten zijn als hij van 1,5 meter afstand is beschoten. Op meer dan 10 meter afstand van Fortuyn is daarnaast een kogelhuls gevonden die niet paste bij het pistool dat Volkert van der G. gebruikte. Bovendien zou een zinsnede uit het autopsierapport zijn verdwenen. De patholoog schrijft dat één van de kogels niet van achteren, maar via de voorkant het hoofd binnenkwam.

Ross wijst ook op getuigenissen van radiopresentator Ruud de Wild en Albert de Booy dat Fortuyn al door zijn knieën zakte voordat Van der G. zijn eerste schot had gelost. Ondanks een drukke avondspits in Hilversum waren de politie en hulpdiensten al binnen enkele minuten na de moord aanwezig op de plek van de aanslag én bij de arrestatie van Van der G. bij het benzinestation. Hij zou volgens Ross weleens de perfecte zondebok kunnen zijn geweest.

Eerder schreef voormalig topballerina en actrice Ine Veen in haar boek Moord namens de ‘Kroon’ al dat Fortuyn niet door één schutter was vermoord. Van der G. heeft Fortuyn drie kogels in het lijf geschoten, twee in de rug en één in het linkerdeel van de hals, maar daar is Pim niet aan gestorven. Op dat moment was hij al dood, aldus Veen.

Fortuyn zou zijn neergeschoten door een Libanese huurmoordenaar die betrokken was bij een complot van bepaalde kringen in Nederland die bang waren voor een verkiezingsoverwinning van de politicus.

“Er is een man geweest die op het elektriciteitshuis heeft gelegen bij het NOS-gebouw, met een perfect uitzicht op de uitgang. Deze persoon heeft gewacht tot Pim naar buiten kwam en heeft hem toen twee kogels precies in het hoofd geschoten,” zei Veen. De AIVD zou het feit dat er twee soorten munitie werden gebruikt, volgens Veen in de doofpot hebben gestopt. Ze beroept zich op een 148 pagina’s tellend geheim rapport.

In maart 2002 was de onrust en angst in bepaalde Haagse kringen groot. De nieuwe Lijst Pim Fortuyn schoot dat jaar als een komeet omhoog in de peilingen. Het had er alle schijn van dat de LPF twee maanden later als grootste uit de bus zou komen en als eerste een regering zou mogen formeren. Een man die er openlijk voor uitkomt Beatrix een ordinaire vrouw te vinden, die uit Europa wil, die de landmacht en de luchtmacht wil ontbinden en het miljoenenproject van de Joint Strike Fighter afwijst. Ondenkbaar natuurlijk, aldus Ross.

Terwijl politici als Wim Kok en Hans Dijkstal met de handen in het haar zitten, komt de AIVD met een wel erg rücksichtloze oplossing waarvan de ontknoping nog geen twee weken voor de algemene verkiezingen plaatsvindt, op maandag 6 mei om 18.00 uur op het Mediapark in Hilversum. Heel even dreigt in nachtelijk Den Haag een ongekende oproer, maar niet veel later wordt er achter de gevels van het Binnenhof en Noordeinde opgelucht ademgehaald.

Bron: http://www.ninefornews.nl/video-moord-op-pim-fortuyn-geniaal-complot/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s