Niet mijn islam. Leestijd 2 min.
De toenemende kritiek op de islam stuit op veel verzet en onbegrip van de meeste vreedzame moslims. Gelukkig zijn de meeste moslims vredelievende mensen wie in de islam de religie van de vrede zien en hun profeet als een zachtaardige mysticus en raadsman wanen. Zij distantiëren zich met de woorden, ”dat is niet mijn islam”, Meestal komt er dan de volgende verklaring achteraan: “Wij spreken ons uit tegen de ideeën en daden van extremisten die in naam van onze islam geweld en dwang gebruiken.’

Bij het lezen hiervan dacht ik aan de woorden van een bekend columnist: ‘Moslims gaan met iedereen in gesprek, behalve met zichzelf. ’Hoezo niet mijn islam??? Is er dan nog een andere islam?? ‘De islam bestaat uit het volgende systeem: één god, één boek, en één opperprofeet. Iedere moslim put zijn overtuiging uit dat ene systeem. Dus: #weljouwislam. Dat maakt de #nietmijnislam-actie treurig, zwak en onwaar, omdat zowel de vredelievende als de gewelddadige moslim in dezelfde islam geloven. Het had van karakter, wijsheid en waarheid getuigd als de actie moslims had aangezet eens eerlijk naar hun overtuiging te kijken. Want dat het mis is met de islam is duidelijk. Wie de wereld inkijkt, krijgt bevestiging na bevestiging.
Daniel Greenfield. (journalist en conservatief blogger is Islamcriticus. Geboren in Israel en woont nu in New York City). “Elke vrome moslim is een islamist“. De islam is geen persoonlijke religie. Het is een religie van de openbare ruimte. Iedere ”gematigde“ moslim zou de islam moeten afwijzen als zijnde dat wat het is, een religie van de openbare ruimte, als theocratie, en dat secularisme zou een afwijzing van de islam zijn. Niets in de islam bestaat los van iets anders. Terwijl liberalen cultuur en religie zien als een buffet waaruit ze kunnen kiezen, is het één enkel geïntegreerd totaal systeem of concept. Als je een deel accepteert, moet je het geheel accepteren. Als je eenmaal enig aspect van de islam accepteert, moet je het rechtssysteem ervan accepteren en als je dat eenmaal accepteert, moet je het bestuur ervan accepteren en als je dat eenmaal accepteert, verlies je je rechten.
“Daniel Greenfield: Wat drijft Islam om de ‘Religie van de Oorlog’ te zijn?
Parels van wijsheid, van leraar Hassan.
“Ik heb veel empathie voor Moslims die zo hun best doen met apologetiek & progressieve interpretaties, want vroeger was ik zo iemand. De inspanning die nodig is voor deze mentale gymnastiek is vermoeiend. Het kostte me een lange lange tijd voordat ik besefte dat ik gewoon bezig was de Islam te maken in wat ik wou dat het was. De ironie van progressieve Moslims is dat ze denken de Islam te verdedigen , terwijl ze het eigenlijk ondermijnen. In werkelijkheid zijn het humanisten in een vleugje islamitische vermomming . De Islam die zij met hun apologetiek menen te maken is een miljoen mijl verwijderd van de Islam van de 7e eeuw. Maar ze hebben zich zo diep ingraven in een tunnel van cognitieve dissonantie, dat ze het niet zien. “-Hassan Radwan (Ex-moslim)

“Het verschijnsel islam en geweld, het extremisme of het leggen van een verband tussen deze twee krijgt op internationaal niveau steeds meer aandacht. Verwacht wordt dat dit verschijnsel zal toenemen”.
Fragment uit de inleiding van het debat.
Met Ahmed Assid, dr. Mohamed Ajouaou, universitair docent VU Amsterdam en auteur Wie is moslim? Geloof en secularisatie onder westerse moslims en een opening door Ahmed Marcouch (Tweede Kamerlid PvdA). Gespreksleiding: Mustafa Arab (eindredacteur Moslim Omroep).
Jihadisten en Syriëgangers beroepen zich op de Koran en de soenna om hun daden te rechtvaardigen. Volgens de beroemde Marokkaanse dichter en activist Ahmed Assid ( Taroudant, Marokko, 1961) is de Koran in sommige opzichten verouderd, ze is geschreven in een tijd dat de Islam ‘met het zwaard’ werd verspreid. Adnan Ibrahim, (Born: Gaza, Palestina, 1966),een bekende islamitische geleerde, stelt dat Isis zich duidelijk baseert op de Koran en soenna. In hoeverre en wanneer roepen deze geschriften op tot geweld? Moet het onderwijs van imams aan kinderen en jongeren aangepast worden?
Lees verder op:
Religie en geweld, door Ahmed Aassid. – Quo Vadis (wordpress.com)