De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.
Op 6 augustus 1945 wierpen de Amerikanen een atoombom op Hiroshima, die bijna onmiddellijk aan ca 80.000 mensen het leven kostte. Op 9 augustus trof Nagasaki hetzelfde vreselijke lot. Hierbij vielen onmiddellijk ca 40.000 doden en 25000 gewonden. Tot op de dag van vandaag sterven nog mensen aan de gevolgen van deze bommen en het totaal aantal doden wordt inmiddels geschat op ca 500.000.
Foto: De verwoesting na de bom.
De reden? Japan had in de tien jaar voorafgaande aan WOII, in haar zoektocht naar prestige en grondstoffen, een zeer agressieve, expansie politiek gevoerd. In 1931 was het Japanse leger Mantsjoerije binnen gevallen en zes jaar later was China aan de beurt. Op 13 december 1937 begint de grootschalige massamoord op Chinezen in Nanking, die de geschiedenis is ingegaan als het Bloedbad of de Verkrachting van Nanking. De Japanners, die de toenmalige hoofdstad van China hadden veroverd, vermoorden in enkele weken tijd meer dan 300.000 mensen. Tegen 1940 had het ongeveer heel Zuid-Oost Azië bezet, van heel Mantsjoerije tot en met heel Birma, Thailand, Vietnam, Indonesië de Filipijnen en grote delen van China.
Aanvankelijk was deze oorlog onafhankelijk van de Tweede Wereldoorlog, maar nadat deze in Europa uitbrak, mengden de twee conflicten zich perfect.
Een van de tactieken die het Japanse leger aanhield werd ook wel het “drie-in-een” beleid genoemd, waarmee men bedoelde dat soldaten moesten plunderen, moorden en verbranden wat op hun pad kwam. Dit beleid pasten ze onder andere toe op de stad Nanking, en tijdens deze gruwelijke aanval werden niet alleen soldaten, maar ook burgers op brute wijze verkracht en vermoord.
Deze tweede Chinees-Japanse oorlog zou de grootste worden in de twintigste eeuw in Azie. Aan de Chinese kant werden maar liefst 35 miljoen ‘doden en gewonden’ geregistreerd, en historici geloven dat minstens 20 miljoen hiervan in de categorie ‘dood’ vielen. De Japanse statistieken rapporteren dat er een ruime miljoen Japanners in het conflict zijn omgekomen. Dit waren voornamelijk soldaten, en weinig burger slachtoffers, sinds de oorlog voornamelijk op Chinees grondgebied werd uitgevochten. Met een dodental tussen de 20 en 30 miljoen komt deze oorlog op een derde plek in de lijst.
Bron:
https://jalta.nl/geschiedenis/de-genocide-van-nanking/
Foto: Schaduwen ingebrand door de nucleaire lichtflits.
Meer foto’s
Pearl Harbor.
Op zondagochtend 7 december 1941 viel Japan de marinebasis van de VS op Hawaï aan. Daarmee verklaarde Japan ook de VS de oorlog en dit was het begin van het einde van de Japanse expansie. Maar Japan was niet bereid deze gebieden weer zonder verzet vrij te geven.
In de Japanse cultuur was overgave in de strijd een schande, de enige uitweg was dan zelfmoord, zodat de Japanse militairen zich niet overgaven maar zich letterlijk dood vochten. De Amerikanen verloren zo, in de strijd tegen Japan en heel de Pacific, ca 3500 man, per dag wel te verstaan. Jonge kerels, jongens nog, amper 19, 20 jaar, die ver van huis, vochten voor de vrijheid van miljoenen vreemden in een oorlog waar ze niet voor gekozen hadden. Het eiland Iwo Jima werd op 25 maart veroverd, na een strijd van 72 dagen en 6800 Amerikaanse mariniers en ruim 20.000 Japanse doden. Op 21 juni werd het eiland Okinawa veroverd na 82 dagen van zeer zware strijd, 12000 Amerikaanse en ruim 100.000 Japanse gesneuvelde soldaten.
Foto: In de hel van Okinawa bid een zwaar gewonde Amerikaanse soldaat.
In Birma bv werden vanwege de hitte, de doden niet meer persoonlijk maar met bulldozers begraven. De strategische inschatting, op grond van de vorderingen van de inmiddels veroverde eilandjes en de nog te veroveren eilanden en het vasteland van Japan, was dat de oorlog nog ongeveer anderhalf jaar zou duren, met de nodige slachtoffers ( 1,5 tot 2 miljoen) aan beide zijden. Plus het feit en dat de verovering van Japan met conventionele wapens naar schatting een paar miljoen Amerikaanse soldatenlevens zou gaan kosten. Er Tegen die achtergrond is het besluit om de atoombom te gooien genomen.
Foto: Van het Japanse garnizoen van 30.000 manschappen op Birma bleven maar 3000 over, de rest werd met bulldozers begraven.
Verzet tegen de capitulatie
De capitulatie van Japan hing echter nog aan een zijden draadje, enkele Japanse kolonels en generaals waren niet van plan om de schande van de overgave te ervaren en beraamden een coup tegen de keizer…..””Tegenover Mori zitten twee jonge officieren: de kolonels Ida en Shiizaki. Ze horen bij een geheim genootschap van officieren die van mening zijn dat een overgave gezichtsverlies betekent, en zien maar één uitweg: tot het bittere einde vechten en een eervolle dood sterven”.
http://historianet.nl/oorlog/tweede-wereldoorlog/de-uren-voor-de-capitulatie-van-japan