Vredesbesprekingen Rusland-Oekraïne zinspelen op einde oorlog

The European Conservative. Sven R. Larson: 1-4-2022

Rusland wees op de neutraliteitsstatus van Zweden en Oostenrijk als mogelijke modellen voor Oekraïne. Kiev benadrukte echter dat “alleen Kiev een systeem zou kunnen ontwerpen dat aanvaardbaar zou zijn voor de Oekraïners.

De Oekraïense president heeft opnieuw verklaard dat zijn regering bereid is in te gaan op Russische eisen inzake de neutraliteit van zijn land. Volgens de BBC,

In een interview met onafhankelijke Russische journalisten, zei Volodymyr Zelinsky dat een dergelijke overeenkomst zou moeten worden voorgelegd aan een referendum in Oekraïne. Hij heeft al eerder soortgelijke opmerkingen gemaakt, maar zelden zo krachtig.

De opmerkingen van de president gingen vooraf aan de vredesbesprekingen in Turkije tussen Rusland en Oekraïne die maandag werden hervat.

Yahoo News citeert Zelensky:

Veiligheidsgaranties en neutraliteit, de kernwapenvrije status van onze staat, wij zijn bereid daarvoor te gaan. Dit is het belangrijkste punt. … Het is diep doorgewerkt.

Op zondag 27 maart meldde Al-Arabiya dat Rusland had gewezen op de neutraliteitsstatus van Zweden en Oostenrijk als mogelijke modellen voor Oekraïne. Kiev verwierp echter de door Moskou aangeboden sjablonen en benadrukte dat “alleen Kiev een systeem zou kunnen ontwerpen dat aanvaardbaar zou zijn voor de Oekraïners”.

De kwestie van de Oekraïense neutraliteit heeft zich geconcentreerd op het mogelijke NAVO-lidmaatschap van het land. Dat meldt Vox.com:

President Volodymyr Zelinskyy heeft toegegeven dat Oekraïne niet daadwerkelijk lid zal worden van de NAVO, en Oekraïense functionarissen hebben aangegeven dat zij open staan voor besprekingen over de status van Oekraïne.

Als Kiev en Moskou tot een akkoord kunnen komen, zou dat een einde maken aan een oorlog die begon met de Russische invasie op 24 februari. De neutraliteit van Oekraïne zou worden herbevestigd, maar een resultaat dat vermoedelijk gunstig is voor de Russische eisen zou de wederopbouw van Oekraïne mogelijk maken, maar zou ook onvoorziene gevolgen op lange termijn kunnen hebben.

*********

Sven R. Larson is politiek econoom en auteur. Hij promoveerde in de economie aan de universiteit van Roskilde, Denemarken. Hij komt oorspronkelijk uit Zweden, maar woont nu in Amerika, waar hij de afgelopen 16 jaar in de politiek en het overheidsbeleid heeft gewerkt. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Democracy or Socialism: The Fateful Question for America in 2024.

Bron:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s