De crisis in Oost-Oekraïne en de “fascistische” matrix

Al Jazeera. 17 Apr 2014, door Halya Coynash.

De crisis in Oost-Oekraïne en de “fascistische” matrix
Is het Russische leiderschap ideologische banden aan het smeden met sommige extreem-rechtse Europese partijen?

Halya Coynash is journaliste en lid van de Mensenrechtengroep van Kharkiv.

Separatisten hebben administratieve gebouwen bezet in een aantal regio’s in Oost-Oekraïne [EPA]

De belangrijkste extreem-rechtse partij van Oekraïne, VO Svoboda, is gedumpt door haar voormalige Europese ultranationalistische bondgenoten. Ze werd gedumpt voor Rusland, waarmee de meest virulent antisemitische, anti-migranten en extreem-rechtse partijen in Frankrijk, Hongarije en andere EU-landen nauwe banden aan het ontwikkelen zijn. De bloeiende contacten van het Kremlin met die partijen en de extreem-rechtse wortels van prominente pro-Russische activisten in Oekraïne weerhouden Rusland er niet van te beweren dat het Russische onderdanen beschermt tegen de antisemitische en fascistische hordes die in Oekraïne de macht zouden hebben gegrepen.

De beweringen zijn ontelbare malen weerlegd en pogingen om gebruik te maken van antisemitisme zijn veroordeeld door de Opperrabbijn van Oekraïne, prominente Joodse burgerfiguren, academici en anderen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft er terecht op gewezen dat “misinformatie, propaganda en het aanzetten tot haat dringend moeten worden bestreden”, maar sloeg de plank volledig mis wat de bron van dit alles betreft.

Wie is fascist?

De Russische propagandamachine, en vooral de Russischtalige tv-zenders, voeden niet alleen het Russische publiek, maar ook een aanzienlijk aantal Oekraïners met leugens en gemanipuleerde verslagen. Beelden van een Krim-rabbijn die gedwongen werd naar Kiev te vertrekken nadat hij de Russische interventie had veroordeeld, worden gepresenteerd als beelden van een rabbijn die gedwongen werd Oekraïne te verlaten vanwege het toenemende antisemitisme.

(Video)

Oekraïne worstelt om het oosten onder controle te krijgen

In een verbijsterende poging om de ontkenning door de Oekraïense Joden van de Russische beweringen te verklaren, werd de kijkers van het door het Kremlin gefinancierde Russia Today gevraagd of dergelijke Joodse organisaties “met hun eigen handen een tweede Holocaust bewerkstelligen?”

Je hoeft maar te luisteren naar degenen op straat die de gewapende “federalisten” in de Donetsk regio steunen om te zien dat de propaganda werkt. De gewapende separatisten en hun aanhangers zouden journalisten vertellen dat zij niet in hetzelfde land willen leven met “fascisten”. Het is geen toeval dat de marionettenregering die is “gekozen” nadat gewapende Russische soldaten regeringsgebouwen op de Krim in beslag hadden genomen, onmiddellijk bijna alle Oekraïense media heeft gesloten en de uitzendfrequenties aan Russische zenders heeft gegeven.

Een aantal van de belangrijkste deelnemers aan de pro-Russische protesten in de Donetsk regio hebben sterke banden met extreem-rechtse partijen. Pavel Gubarev, bijvoorbeeld, is een zakenman uit Donetsk en het hoofd van de “Volksmilitie”. Op 1 maart werd hij zogenaamd verkozen tot “gouverneur van het volk” en leidde hij een menigte bij de bestorming van het regionale bestuursgebouw van Donetsk, waarbij hij eiste dat er een referendum zou worden gehouden over de afscheiding van de oblast en opriep tot Russische militaire interventie. Zijn detentie werd door Russische tv-zenders voorgesteld als een politiek gemotiveerde vervolging. Zij gaven er de voorkeur aan niet in te gaan op de ideologische wortels van Gubarev als lid van de neonazistische Russische Nationale Eenheidspartij.

Gubarev, en een aantal andere leidende figuren in de federalistische protesten in Donetsk, zijn lid van de Progressieve Socialistische Partij van Natalya Vitrenko. Die partij werd door Josef Zissels, hoofd van het Euro-Aziatisch Joods Congres, in het zonnetje gezet toen hij de Russische beweringen verwierp dat de demonstranten van EuroMaidan antisemitisch waren. Hij zei dat het Congres, dat toezicht houdt op antisemitisme en vreemdelingenhaat, in plaats daarvan veel antisemitisch materiaal had gevonden op pro-Russische sites zoals die van de Progressieve Socialistische Partij (PSP), bedoeld om aan te zetten tot vijandigheid tegen EuroMaidan. Dit laatste werd voorgesteld als een initiatief van Joden.

Tijdens een vrij kleine bijeenkomst in Mykolaiv op 6 april werd een andere aanhanger van de PSP, Dmitri Nikonov, uitgeroepen tot “gouverneur van het volk”, terwijl twee leden – Aleksandr Charytonov en Aleksandr Kravtsov – leidende figuren zijn in de Garde van Luhansk, een belangrijke separatistische organisatie in het zuidoosten. Kravtsov is ook betrokken bij organisaties met neonazistische neigingen.

Er kan en is meer gezegd over het betrekkelijk kleine aantal van dergelijke pro-Russische activisten. Benadrukt moet echter worden dat geen van hen bekend was of enige invloed had vóór de gebeurtenissen die leidden tot de Russische annexatie van de Krim. Dit veranderde op 6 april, toen administratieve gebouwen in Donetsk, Luhansk en Kharkiv in beslag werden genomen, en vervolgens op 13 april, toen gewapende militanten werden ingezet, die volgens de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, “waren uitgerust met Russische wapens en dezelfde uniformen droegen als de Russische strijdkrachten die de Krim waren binnengevallen”.

Uit een opiniepeiling die in de tweede helft van maart werd gehouden, bleek dat een meerderheid in Oekraïne voor toetreding tot de EU was en dat een meerderheid in alle regio’s van mening was dat de Krim op de een of andere manier deel moet blijven uitmaken van Oekraïne. Een ander onderzoek werd van 16 tot 30 maart uitgevoerd door Civic Watch, met medewerking van de Stichting voor Democratische Initiatieven, onder respondenten uit heel Oekraïne, inclusief de Krim. Een absolute meerderheid – 89 procent – beschouwt Oekraïne als hun moederland. Slechts 8 procent steunt het separatisme. Zelfs in Donbas (regio’s Donetsk en Luhansk) was slechts 18 procent er voorstander van.

Video afspelen (Zie origineel bericht)
Video duur 25 minuten 00 seconden
25:00
Inside Story – Is Rusland van plan Oekraïne te destabiliseren?
Inside Story – Is Rusland van plan Oekraïne te destabiliseren?

Het zogenaamde referendum van 16 maart over de toekomst van de Krim is door de internationale gemeenschap om vele redenen niet erkend, onder meer door de aanwezigheid van gewapende Russische soldaten. De zelfbenoemde premier, Sergej Aksenov, wiens pro-Russische partij bij de laatste parlementsverkiezingen slechts 4 procent van de stemmen haalde, was eerder berucht geworden door criminele connecties dan door extreem-rechtse standpunten.

Russische banden met Europees extreem-rechts

Hetzelfde kan niet worden gezegd van degenen die door Rusland waren uitgenodigd om “het referendum waar te nemen”. De keuze was duidelijk beperkt, aangezien de Oekraïense en internationale verkiezingswaakhonden hadden geweigerd een “referendum” te erkennen. Degenen die kwamen opdagen waren de extreem-rechtse (of neo-stalinistische) bondgenoten van Rusland.

Russische TV-zenders berichtten over de in wezen volledige goedkeuring door dit “team van internationale waarnemers”. Hieronder bevonden zich ten minste twee leden van de radicaal-rechtse populistische Vrijheidspartij van Oostenrijk: Aymeric Chauprade, adviseur voor internationale aangelegenheden van het Franse Front National; de Belg Luc Michel, voormalig neonazi-lid van FANE en nu lid van een extreem-rechtse partij, alsmede twee landgenoten van het extreem-rechtse Vlaams Belang; twee leden van de Bulgaarse extreem-rechtse Ataka-partij; de Hongaar Bela Kovacs van de extreem-rechtse Jobbik-partij, en anderen.

Sommige van de hierboven genoemden en anderen zijn lid van de Alliantie van Europese Nationale Bewegingen, die een verklaring over Oekraïne heeft afgelegd waarin zij haar vroegere bondgenoot, de Oekraïense VO-partij Svoboda, in feite laat vallen en de kant van Rusland kiest. De antisemitische argumentatie in de verklaring is het lezen waard, gezien het voortdurende Kremlin-verhaal over vermeend Oekraïens antisemitisme.

Shekhovtsov meldt dat Tamas Gaudi Nagy, parlementslid van de extreem-rechtse Jobbik-partij, op 9 april tijdens de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa een toespraak van drie minuten heeft gehouden tegen de Europese democratie. Hij droeg een t-shirt met de tekst: “De Krim is van Rusland; Transkarpatië [in Oekraïne – HC] is van Hongarije”. Het is de moeite waard eraan te herinneren dat nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie ooit een samenwerkingspact sloten dat een soortgelijke opdeling van Polen inhield.

Naast Jobbik onderhoudt Rusland ook betrekkingen met het Franse Front National van Marine Le Pen en andere extreem-rechtse bewegingen. Een sterke opkomst van deze partijen bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement in mei zal vermoedelijk nog meer stemmen, zoals die van Nagy, doen opgaan ter ondersteuning van Moskous annexatie van een deel van Oekraïne.

In een recente studie suggereert het Political Capital Institute dat er ideologische banden bestaan tussen sommige extreem-rechtse Europese partijen en het huidige Russische leiderschap. Rusland, aldus het instituut, heeft onder Vladimir Poetin zijn zinnen gezet op het herstel van de status van het land als wereldmacht. Vermoedelijk spelen extreem-rechtse en andere partijen die de Europese eenheid willen ondermijnen en een antiwesterse lijn volgen, een rol bij de verwezenlijking van Ruslands imperialistische aspiraties. Dat geldt ook voor de verwijzingen naar “fascisten” die worden gebruikt als een poging om de opsplitsing van Oekraïne te rechtvaardigen. De wereld heeft dit al eerder meegemaakt, en de prijs voor collaboratie met fascisten en voor het niet reageren op duidelijk gevaar bleek tragisch hoog.

Bron: https://www.aljazeera.com/opinions/2014/4/17/east-ukraine-crisis-and-the-fascist-matrix

Halya Coynash, journaliste en lid van de Mensenrechtengroep van Kharkiv.

Strategische visie op de ontwikkeling van de KHPG
De Kharkiv Human Rights Protection Group (KHPG) begon als rechtspersoon te functioneren in november 1992. De groep werd opgericht door tien activisten van Memorial Society om juridische, psychologische en andere hulp te verlenen aan personen wier rechten werden geschonden, ongeacht hun ras, huidskleur, staatsburgerschap, geslacht, etnische afkomst, taal, godsdienst, woonplaats en hun opvattingen en meningen. Gedurende 23 jaar is de KHPG uitgegroeid tot een van de meest gezaghebbende en invloedrijke niet-gouvernementele mensenrechtenorganisaties in Oekraïne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kharkiv_Human_Rights_Protection_Group


*** Vertaald met http://www.DeepL.com/Translator (gratis versie) ***

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s