Amerika hopeloos verdeeld.

– Column van Appie Polak. 7 januari 2021

Gisteren werd het Capitool belaagd door Trump-aanhangers. Een deel van hen slaagde erin om binnen te komen en deze useful idiots richtten een behoorlijke ravage aan. Vervolgens zijn de media aan zet, die deze gebeurtenis moeten verslaan en voorzien van duiding. Wat is er precies gebeurd, wat betekent het en wie is er verantwoordelijk voor. Als we alleen afgaan op de Nederlandse media en andere overwegend linkse media, dan ontstaat er een zeer eenzijdig, onvolledig beeld, dat juist bijdraagt aan verdere polarisatie. Vandaar een nieuwe colum.

Op 6 januari werd het Capitool in Washington belaagd door Trump-aanhangers die het niet eens waren met de verkiezingsuitslag.

Zo schrijf je nooit columns, zo schrijf je er opeens twee in een week. In de vorige column riep ik op om de waarheid als kernwaarde weer in ere te herstellen, juist ook in de journalistiek. Vervolgens werd het Capitool bestormd en barst een mediastorm los, die zo eenzijdig is en waarin de waarheid zoveel geweld aan wordt gedaan, dat ik er wel wat over moet schrijven. In de hoop om iets van balans te brengen. En dus in deze column: wat is er écht aan de hand in de VS, en is dit echt allemaal de schuld van Trump? (surprise: het antwoord is nee.)

Wat maakt duiding aanbrengen zo moeilijk

Duiding aanbrengen bij conflicten is een belangrijke taak van de journalistiek en het is geen gemakkelijke taak. Die taak is extra uitdagend vanwege twee redenen 1) het moet voor de meeste kijkers begrijpelijk en interessant blijven. 2) Het moet in het straatje passen van de kijkers en van de ideologie van de nieuwsbrenger. Wat betekent dat voor het nieuws zelf?

Dat het nieuws begrijpelijk moet blijven zorgt ervoor dat als het even kan elk conflict wordt gereduceerd tot goed en slecht. Trump bad, Biden good. PA good, Israël bad. Muslims good, right-wing parties bad. Oekraïne good, Rusland bad. Arme mensen good, rijke mensen bad. Minorities good, white people bad. De elite zijn de onderdrukkers, de anderen zijn de onderdrukten. Je begrijpt em wel. Goede partijen kunnen bijna nooit wat verkeerd doen en slechte partijen kunnen bijna nooit wat goed doen. Joden zijn in dit narratief doorgaans deel van de – rijke – elite, en zijn dus al snel de pineut. Eerst waren we niet blank genoeg, nu zijn we opeens te blank. Het kan verkeren.

Lees verder op:

De échte schuldigen van de bestorming van het Capitool – Column van Appie Polak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s