Het drama van de Rohingya in Myanmar.
11 september 2017 . Door Robin Tan.
Een paar dagen geleden viel mij een opmerkelijk verschil op in de berichtgeving over het drama van de Rohingya in Myanmar op de Nederlandse respectievelijk Vlaamse televisie. Aan het woord kwamen twee journalisten met enige kennis van zaken over de geschiedenis en de cultuur van Zuidoost-Azië.
Foto: Ate Hoekstra
Het Nederlandse ‘Nieuwsuur’ liet zijn correspondent Michel Maas aan het woord, die al jaren in Jakarta woont en in 2010 tijdens een reportage over onlusten in Thailand aldaar door regeringstroepen werd neergeschoten. Het Vlaamse ‘Terzake’ voerde Nederlandse freelance-journalist Minka Nijhuis op, die een ruime ervaring met conflictgebieden heeft waaronder Myanmar en in 2010 de VPRO Bob den Uylprijs voor het beste reisboek ontving.
Uiteraard richtte de aandacht in beide programma’s zich sterk op de positie van Aung San Suu Kyi, de winnares van de Nobelprijs voor de vrede in 1991, die in eerste instantie niets van zich had laten horen. Nu weten we dat zij in een eerste reactie haar stoep heeft getracht schoon te vegen en het woord ‘Rohingya’ niet eens in de mond heeft genomen. Veel berichtgeving zou volgens haar niet op feiten berusten en zelfs zijn vervalst.
Lees verder op.
http://www.aziatischetijger.nl/2017/09/11/het-drama-van-de-rohingya-in-myanmar/