Een recensie, geschreven over het boek: “Poetin, een straatvechter die de wereldorde bedreigd”, door Wierd Duk.

“Een tijdje geleden zat ik met verbazing naar de annexatie van de Krim door Rusland te kijken en dacht ik waarschijnlijk zoals meerdere mensen in het westen, ik heb iets gemist of mij is iets in het nieuws niet opgevallen waardoor ik een ontwikkeling binnen Rusland heb gemist. In het verleden heb ik ooit het boek van Gorbatsjov “mijn Rusland” gelezen geschreven door een man die bij mij en bij de meeste mensen in het westen in zeer hoog aanzien staat. Maar nu leek het na deze annexatie dat er iets aan het gebeuren was wat Gorbatsjov op een vredelievende wijze voor elkaar wou krijgen (maar wat niet kon lukken doordat de USSR door Stalin met harde hand aan elkaar was gesmeed) maar door een zekere Poetin m.b.v. hard optreden op een autocratische manier opgepakt werd. Om dit beter te kunnen verklaren moest ik meer weten van de persoon Poetin en heb ik dit boekje “Poetin de straatvechter” aangeschaft en doorgelezen. Voordat u dit boek leest is het boek van Gorbatsjov een aanrader om de situatie waarin Poetin opgegroeid is te herkennen en tot de conclusie te komen dat we in het westen op een verkeerde manier hebben zitten kijken naar Poetin en dat deze zijn plannen al lang klaar heeft en aan het uitvoeren is. Dit is voornamelijk waarom het Westen op dit moment achter de feiten aanloopt”.
Samenvatting.
Europa staat in brand. Vladimir Poetin heeft zijn dreigement om Oekraïne binnen te vallen waargemaakt. Het Westen weet zich geen raad met de agressieve Russische president, die al eerder, met de annexatie van de Krim, het volkerenrecht schond. Zal Poetin het houden bij zijn aanval op Oekraïne? Of richt hij zijn pijlen ook op NAVO-landen, wat kan leiden tot een Derde Wereldoorlog? Of overspeelt hij zijn hand en is de oorlog om Oekraïne het begin van zijn einde?
Vladimir Poetin beschouwt de ineenstorting van de Sovjet-Unie als de ‘grootste geopolitieke catastrofe van de twintigste eeuw’. Al meer dan twintig jaar werkt hij aan het herstel van Ruslands invloed binnen de grenzen van het voormalige Sovjetrijk. Bovendien werpt de voormalige KGB-officier zich op als ideoloog van een conservatief beschavingsoffensief: het orthodox-christelijke, autocratische Rusland moet een alternatief vormen voor het liberale Westen, dat in Poetins retoriek ten onder gaat aan decadentie en materialisme. Oekraïne, de historische buffer tussen Oost en West, speelt in deze plannen een vitale rol.
Historicus en voormalig Ruslandcorrespondent Wierd Duk (1959) beschrijft de opkomst – en ondergang? – van de straatvechter uit Leningrad, die met zijn mars op Kiev de wereldorde definitief op zijn kop zet.