Onthuld: “anti-oligarch” Oekraïense president’s offshore connecties

Volodymyr Zelenskiy heeft geprotesteerd tegen politici die hun rijkdom in het buitenland verbergen, maar heeft verzuimd hun banden met een BVI-bedrijf bekend te maken.

Volodymyr Zelenskiy’s kennelijke zakelijke banden met Rusland via Maltex zullen waarschijnlijk controversieel blijken. Illustratie: Guardian Design

Het was een verhaallijn die vroeger onmogelijk zou hebben geleken. Vier jaar lang vermaakte acteur en komiek Volodymyr Zelenskiy het tv-publiek in Oekraïne met zijn hoofdrol in de sitcom Servant of the People. Zelenskiy speelde een leraar die, verontwaardigd over de chronische corruptie in zijn land, zich met succes kandidaat stelt voor het presidentschap. In 2019 maakte Zelenskiy de fictie werkelijkheid toen hij meedeed aan de Oekraïense presidentsverkiezingen en won.

Tijdens de campagne beloofde Zelenskiy schoon schip te maken met het door oligarchen gedomineerde heersende systeem in Oekraïne. En hij hekelde politici zoals de rijke zittende president Petro Porosjenko die hun vermogen in het buitenland verborgen hielden. De boodschap werkte. Zelenskiy won 73% van de stemmen en zit nu in een groot kantoor in de hoofdstad Kiev, versierd met vergulde stucplafonds. Vorige maand sprak hij met Joe Biden in het Oval Office.

De Pandora-documenten, uitgelekt naar het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en gedeeld met de Guardian als onderdeel van een wereldwijd onderzoek, suggereren echter dat Zelenskiy veel lijkt op zijn voorgangers.

Uit de uitgelekte documenten blijkt dat hij een niet eerder bekendgemaakt belang had – of heeft – in een offshorebedrijf, dat hij weken voor het winnen van de presidentsverkiezingen in het geheim aan een vriend lijkt te hebben overgedragen.

Snelle gids. Wat zijn de Pandora-papieren?

[ De Pandora-papieren zijn de grootste uitgelekte gegevens over belastingparadijzen in de geschiedenis. Ze bieden een zeldzaam kijkje in de verborgen wereld van offshore-financiën en werpen een licht op de financiële geheimen van enkele van ’s werelds rijkste mensen. De bestanden werden uitgelekt naar het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), dat de toegang deelde met de Guardian, de BBC en andere media over de hele wereld. In totaal gaat het om 11,9 miljoen gelekte bestanden van in totaal 14 offshore dienstverleners, met in totaal 2,94 terabyte aan informatie. Daarmee is het qua volume groter dan zowel de Panama papers (2016) als de Paradise papers (2017), twee eerdere offshore lekken.

Waar komen de Pandora-documenten vandaan?

Het ICIJ, een in Washington DC gevestigde journalistieke non-profit, identificeert de bron van de gelekte documenten niet. Om een wereldwijd onderzoek mogelijk te maken, gaf het ICIJ op afstand toegang tot de documenten aan journalisten in 117 landen, waaronder verslaggevers van de Washington Post, Le Monde, El País, Süddeutsche Zeitung, PBS Frontline en de Australian Broadcasting Corporation. In het Verenigd Koninkrijk werd het onderzoek geleid door de Guardian en BBC Panorama.

Wat is een offshore dienstverlener?

De 14 offshore dienstverleners in het lek leveren zakelijke diensten aan particulieren of bedrijven die offshore zaken willen doen. Hun klanten willen meestal discreet vennootschappen of trusts oprichten in licht gereguleerde belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden (BVI), Panama, de Cookeilanden en de Amerikaanse staat South Dakota. Offshore geregistreerde vennootschappen kunnen worden gebruikt om activa zoals vastgoed, vliegtuigen, jachten en beleggingen in aandelen aan te houden. Door die activa in een offshore vennootschap onder te brengen, is het mogelijk om voor de rest van de wereld de identiteit te verbergen van de persoon aan wie ze eigenlijk toebehoren, of de “uiteindelijke begunstigde”.

Waarom verplaatsen mensen geld naar het buitenland?

Meestal om redenen van belasting, geheimhouding of regulering. Offshore jurisdicties hebben meestal geen inkomsten- of vennootschapsbelasting, wat ze potentieel aantrekkelijk maakt voor rijke individuen en bedrijven die in hun thuisland geen belastingen willen betalen. Hoewel moreel twijfelachtig, kan deze vorm van belastingontwijking legaal zijn. Offshore jurisdicties zijn ook zeer geheimzinnig en publiceren weinig of geen informatie over de bedrijven of trusts die er zijn opgericht. Dit kan ze nuttig maken voor criminelen, zoals belastingontduikers of witwassers, die geld moeten verbergen voor de belasting- of rechtshandhavingsinstanties. Het is ook waar dat mensen in corrupte of onstabiele landen offshore aanbieders kunnen gebruiken om hun vermogen buiten het bereik te brengen van repressieve regeringen of criminele tegenstanders die het in beslag willen nemen, of om beperkingen in harde valuta te omzeilen. Anderen kunnen offshore gaan om redenen van erfenis of estate planning.

Heeft iedereen die genoemd wordt in de Pandora-papieren iets verkeerd gedaan?

Nee. Geld naar het buitenland brengen is op zich niet illegaal, en er zijn legitieme redenen waarom sommige mensen het doen. Niet iedereen die in de Pandora-papieren wordt genoemd, wordt verdacht van wangedrag. Degenen die dat wel zijn, kunnen worden beschuldigd van een breed scala van wangedrag: van moreel twijfelachtig tot potentieel crimineel. The Guardian publiceert alleen verhalen op basis van gelekte documenten na afweging van het algemeen belang. Dat is een breed begrip, dat ook transparantie kan inhouden door de geheime offshore-eigenaren van Britse eigendommen te onthullen, zelfs als die eigenaren niets verkeerd hebben gedaan. Andere artikelen kunnen belangrijke openbare discussiepunten belichten, morele vragen opwerpen, licht werpen op de werking van de offshore-industrie of kiezers helpen informeren over politici of donoren in het belang van de democratische verantwoordingsplicht.]

Zelenskiy heeft geen commentaar gegeven op de bewering, ondanks uitgebreide pogingen van de Guardian en haar mediapartners om hem te bereiken. Zijn woordvoerder Sergiy Nikiforov berichtte: “Komt geen antwoord.”

De dossiers onthullen dat Zelenskiy deelnam aan een uitgebreid netwerk van offshore bedrijven, samen met zijn oude vrienden en TV zakenpartners. Onder hen bevinden zich Serhiy Shefir, die Zelensky’s hitshows produceerde, en Shefir’s oudere broer, Borys, die de scripts schreef. Een ander lid van het consortium is Ivan Bakanov, een jeugdvriend. Bakanov was algemeen directeur van Zelenskiy’s productie studio, Kvartal 95.

Still uit Servant of the People, de satirische komedieshow met Volodymyr Zelenskiy in de hoofdrol als de Oekraïense president. Foto: Kvartal 95

Allen worden geassocieerd met Zelenskiy’s woonplaats in Zuid-Oekraïne, Kryvyi Rih. Nadat Zelenskiy de macht had veroverd, nam hij deze naaste bondgenoten op in de regering. Bakanov werd hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU. Zelenskiy maakte van Serhiy Shefir zijn eerste assistent, een onbetaalde functie waarbij hij de dagelijkse planning van de president volgt. Een vierde lid van deze hechte groep, Andriy Yakovlev, is filmregisseur en Kvartal 95-producent.

Zelenskiy heeft gezegd dat deze benoemingen eerder te maken hebben met persoonlijk vertrouwen dan met financiële vriendjespolitiek. “Ik heb een paar mensen die met mij samenwerken die al heel lang mijn vrienden zijn … Ze hebben geen relatie met het bedrijfsleven, of met de begroting,” vertelde hij de Guardian in 2020.

Een geheime overdracht.


Voordat hij president werd, gaf Zelenskiy een deel van zijn privévermogen op. Deze omvatten auto’s, onroerend goed en drie van de mede-eigendom offshore bedrijven. Eén daarvan, Film Heritage, dat hij samen met zijn vrouw, Olena, een voormalige schrijfster van Kvartal 95, bezat, staat geregistreerd in Belize.

Maar de Pandora-papieren tonen nog meer buitenlandse activa die Zelenskiy niet lijkt te hebben onthuld. Film Heritage had een belang van 25% in Davegra, een Cypriotische holding. Davegra is op zijn beurt eigenaar van Maltex Multicapital Corp, een voorheen onbekende entiteit geregistreerd in het belastingparadijs van de Britse Maagdeneilanden (BVI). Zelenskiy, de gebroeders Shefir en Jakovlev hadden elk een belang van 25% in Maltex.

Op 13 maart 2019, twee weken voor de eerste verkiezingsronde in Oekraïne, gaf Zelenskiy zijn kwartbelang in Maltex aan Serhiy Shefir, zo blijkt uit documenten. Het is onduidelijk of Shefir Zelenskiy heeft betaald. Bakanov was getuige van deze geheime overdracht en ondertekende de offshore papieren.

Volodymyr Zelenskiy en zijn vrouw Olena bij een stembureau tijdens parlementsverkiezingen in Kiev, Oekraïne, in juli 2019. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Alamy

Ongeveer zes weken later, na de verpletterende overwinning van Zelenskiy, ondertekende een advocaat van het Kvartal 95-concern een ander document. Daarin werd bepaald dat Maltex dividenden zou blijven uitkeren aan Zelenskiy’s Film Heritage, ook al had het geen belang meer in de onderneming. Volgens een klantenprofiel van Maltex zijn de belangrijkste inkomsten afkomstig van activiteiten in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

Uit de Pandora-documenten blijkt niet of er ooit dividenden zijn uitgekeerd of hoe hoog die zijn. Evenmin wordt onthuld hoeveel betalingen zouden zijn gedaan. Zelenskiy’s vrouw, Olena, is nu de verklaarde economische eigenaar van Film Heritage, wat betekent dat alle betalingen sinds 2019 naar haar zouden zijn gegaan.

Het sleuteldocument – gedateerd 24 april 2019 – zegt dat Maltex aandelen bezit in bedrijven die tv-films produceren en distribueren. Een van de redenen om Maltex op te richten was de “belastingefficiënte accumulatie van bedrijfswinsten”; een andere, zo staat er, was de “wettelijke bescherming”. Borys Sheifir zei dat Bakanov deze offshore “financiële constructies” vooral had opgezet om het bedrijf te beschermen tegen “autoriteiten en bandieten”.

“Eerlijk gezegd ben ik niet klaar om u te antwoorden. Het zou kunnen dat ik eigenaar ben [van Maltex],” zei Shefir tegen het Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), een van de mediapartners van Pandora. Hij zei dat hij probeerde zich te ontdoen van zijn buitenlandse belangen, maar dat dit een langzaam en moeilijk proces was. Serhiy Shefir, Bakanov en Yakovlev weigerden commentaar, evenals hun advocaat.

De onthulling van Maltex is pijnlijk voor Zelenskiy, gezien zijn belofte om hard op te treden tegen degenen die rijkdom naar het buitenland sturen. Vorige maand nam het Oekraïense parlement een anti-oligarchwet aan. De stemming vond plaats een dag nadat onbekende moordenaars hadden geprobeerd Shefir te vermoorden. Een schutter had het vuur geopend op zijn auto buiten Kiev. Hij bleef ongedeerd, maar zijn chauffeur raakte gewond. De poging kan zijn ingegeven door het verzet tegen het wetsvoorstel.

In een recent opiniestuk voor de Atlantic Council zei Zelenskiy dat zijn uiteindelijke doel als president was “de traditionele oligarchische orde” te vernietigen en te vervangen door een “eerlijker systeem”. Critici zeggen echter dat Zelenskiy heeft nagelaten de staat te hervormen en dezelfde schimmige praktijken als zijn voorgangers heeft omarmd. EU-controleurs waarschuwden vorige maand dat “grootschalige corruptie en staatsgreep” nog steeds wijdverbreid zijn in Oekraïne.

Sinds Zelenskiy in de politiek zit, wordt hij achtervolgd door beweringen dat hij onder invloed staat van Igor Kolomoisky, een miljardair wiens tv-zender de show van Zelenskiy vertoont. Tijdens de campagne beweerden Zelenskiy’s tegenstanders dat 41 miljoen dollar van Kolomoisky-entiteiten tussen 2012 en 2016 terechtkwam bij offshorebedrijven van Zelenskiy en zijn kring, waaronder Film Heritage.

Russische connectie


Uit de Pandora-papieren blijkt dat ten minste enkele van de details van het door Porosjenko’s partij beweerde plan overeenkomen met de werkelijkheid. Zij tonen aan dat een deel van het Kvartal 95-netwerk werd beheerd met hulp van Fidelity Corporate Services, een offshore-adviesbureau en een van de 14 bedrijven waarvan de documenten deel uitmaken van het lek. Uit de dossiers blijkt dat Zelenskiy en zijn zakenpartners gebruik maakten van vennootschappen in de BVI, Belize en Cyprus.

De activa die via deze offshore bedrijven werden aangehouden zijn zeer uitgebreid. Ze omvatten onroerend goed in Londen. Shefir bezit twee eersteklas eigendommen – een appartement met drie slaapkamers in een Edwardiaans herenhuis in Regent’s Park, in 2016 gekocht voor 1,575 miljoen pond, en een andere flat met drie slaapkamers in de nabijgelegen Baker Street, tegenover het Sherlock Holmes Museum, en gekocht voor 2,2 miljoen pond, volgens de gegevens van het Kadaster.

Ondertussen bezit Jakovlevs BVI-onderneming Candlewood Investments een luxeflat in een Victoriaans herenhuis in Artillery Row, Westminster. De eigendommen werden verworven rond de tijd dat Zelenskiy’s show werd omgezet in een speelfilm en opnieuw in opdracht werd gegeven voor een tweede serie. Het is onduidelijk of de drie flats worden verhuurd of incidenteel worden gebruikt. Ze worden beheerd door een Russisch bedrijf dat zich profileert als een “individuele service voor klanten met een hoge status”.

Zelenskiy’s kennelijke zakelijke banden met Rusland via Maltex zullen waarschijnlijk controversieel blijken. Porosjenko kreeg kritiek te verduren omdat hij een chocoladefabriek in Rusland bezat op een moment dat Oekraïne een oorlog uitvocht tegen Russische troepen en hun gevolmachtigden na de annexatie van de Krim door het Kremlin in 2014. Het conflict, waarbij 14.000 mensen zijn omgekomen, duurt voort in het oosten van het land en in de door Moskou gesteunde rebellengebieden Donetsk en Luhansk. Rusland was vroeger een belangrijke markt voor Kvartal 95, met Russische tv-vertoningen van zijn komedieshows.

Bron: https://www.theguardian.com/news/2021/oct/03/revealed-anti-oligarch-ukrainian-president-offshore-connections-volodymyr-zelenskiy

UKRAINE – PANDORA PAPERS REVEAL ZELENSKY’S OFFSHORE SCHEMES.

Een commentaar van https://www.donbass-insider.com/2021/10/05/ukraine-pandora-papers-reveal-zelensky-offshore-schemes/


Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft zojuist vertrouwelijke gegevens van 14 offshore dienstverleners gepubliceerd. De gegevens, Pandora papers genaamd, onthullen dat Volodymyr Zelensky mogelijk een deel van zijn fortuin heeft verborgen via offshoreconstructies vóór de verkiezingen die hem in Oekraïne aan de macht brachten.

Er waren meer dan 600 journalisten van meer dan 150 media in 117 landen nodig om de 2,94 TB gegevens met 11,9 miljoen bestanden van 14 offshore dienstverleners te analyseren en te structureren. Met deze hoeveelheid gegevens zijn de Pandora Papers het grootste lek van financiële documenten dat door het ICIJ is gepubliceerd, en het grootste gezamenlijke journalistieke onderzoek ter wereld.

De documenten onthullen hoe honderden politici over de hele wereld een deel van hun vermogen offshore verborgen hielden om geen belasting te hoeven betalen of om hun werkelijke vermogen of activa voor politieke doeleinden te hoeven aangeven.

Onder de honderden namen van politici die in de Pandora-documenten staan, bevinden zich niet alleen de naam van Volodymyr Zelensky, maar ook een aantal van zijn familieleden, zoals Sergey Shefir (de man wiens auto onlangs werd doodgeschoten), en zijn banden met Igor Kolomoysky. Het Oekraïense deel van de Pandora-papieren is gepubliceerd door de Oekraïense onderzoekswebsite Slidstvo.info.

De Pandora-documenten onthullen dat Volodymyr Zelensky en zijn entourage offshorebedrijven bezitten op de Britse Maagdeneilanden, Belize en Cyprus, drie flats in Londen ter waarde van 7,4 miljoen dollar, en dat de Oekraïense president mogelijk dividenden heeft ontvangen van een bedrijf dat hij niet langer officieel bezit. De documenten onthullen ook de mogelijke betrokkenheid van de Oekraïense president bij het witwassen van 40 miljoen dollar van Igor Kolomoysky, waarvoor de VS sancties tegen de oligarch heeft ingesteld.

Pandora-papieren onthullen hoe Zelensky mogelijk een deel van zijn fortuin heeft verborgen vóór de verkiezingen in Oekraïne
Vóór de presidentsverkiezingen in Oekraïne bezaten Volodymyr Zelensky en zijn vrouw een kwart van Maltex Multicapital Corp, dat de productie van de komediestudio Kvartal 95 distribueert. Uit de Pandora-documenten blijkt dat Zelensky zijn aandeel drie weken voor de verkiezingen heeft gegeven aan Sergej Sjefir, die nu zijn assistent is in het presidentiële kantoor. Naast Sergej hebben ook zijn broer, Boris Sjefir, en Andrej Jakovlev, de scenarist van Kvartal 95, aandelen in het bedrijf Maltex Multicapital Corp.

Normaal gesproken verliest iemand die zijn aandelen in een bedrijf verkoopt of overdraagt zijn rechten op dividenden. Maar uit de Pandora-papieren blijkt dat Maltex Multicapital Corp voornemens was dividend uit te keren aan Zelensky enkele weken nadat hij zijn aandelen aan Sergeyi Shefir had afgestaan. Dividenden betalen aan iemand die niet langer mede-eigenaar van het bedrijf is, is illegaal. Het is niet bekend of de betaling daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Alleen de eigenaars van het bedrijf weten wat er uiteindelijk is gebeurd.

Maar indien bevestigd, zou deze informatie bewijzen dat de Oekraïense president loog toen hij na de verkiezingen beweerde dat hij geen banden meer had met dit bedrijf, en dat hij voornamelijk leefde van zijn salaris. En vooral: noch hij, noch zijn familieleden geven in hun belastingaangiften sinds 2018 aan dat zij dividenden hebben ontvangen! Als de betaling van deze dividenden wordt bevestigd, is dit niets minder dan belastingfraude. Het is duidelijk dat de Pandora-papieren onthullen dat Zelensky mogelijk een deel van zijn fortuin heeft verborgen via deze offshore-regeling, waardoor zijn inkomsten aan belastingheffing in Oekraïne konden ontsnappen.

Maar daar houdt de offshore-regeling niet op. De Pandora-documenten onthullen dat een andere naaste medewerker van Zelensky, SBU-chef Ivan Bakanov, een belastingparadijs gebruikte voor zijn bedrijf Davegra Limited, geregistreerd in Belize. Dit bedrijf is de belangrijkste eigenaar van Maltex Multicapital Corp, en zou gegevens verbergen van de echte eigenaars, namelijk Zelensky, zijn vrouw en vrienden, aldus het onderzoek in de Pandora-papers. In 2019 verkocht Bakanov het bedrijf aan Jakovlev.

De Pandora-papieren onthullen ook dat de familieleden van Zelensky drie flats in Londen hebben gekocht, beheerd door hetzelfde bedrijf, Maltex Multicapital Corp. Volgens de Pandora-papieren bezit Sergej Sjefir twee Londense flats ter waarde van 5,1 miljoen dollar en Andrej Jakovlev de derde, ter waarde van 2,3 miljoen dollar.

En deze flats staan niet zomaar ergens: één ligt op loopafstand van het Britse parlement, een andere in de beroemde Baker Street, tegenover het gebouw waar de fictieve Sherlock Holmes-figuur zou hebben gewoond, en de derde niet ver van de tweede flat. Dergelijke flats kunnen gemakkelijk worden gehuurd voor meer dan 2.300 pond per maand (meer dan 2.500 euro).

Zelensky’s geheime banden met Kolomoysky’s shenanigans

Hoewel dit eerste deel van de Pandora-papieren over Zelensky op zich voldoende zou zijn om in Oekraïne een aanklacht tegen hem in te dienen, is het niet het meest schandalige deel.

Uit de Pandora-documenten blijkt namelijk dat Zelensky betrokken zou zijn bij de financiële streken van Igor Kolomoysky, waarvoor de VS sancties tegen de oligarch heeft ingesteld.

Uit de documenten blijkt dat de groep medewerkers van Kvartal 95 in 2012 meer dan een dozijn bedrijven heeft geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden, Belize en Cyprus, met Maltex Multicapital Corp in het centrum van het netwerk.

Uit de Pandora-papieren blijkt dat 40 miljoen dollar via het Cypriotische filiaal van de Privatbank (toen eigendom van Igor Kolomoysky) op een totaal ondoorzichtige manier als “kapitaalinbreng” aan dit netwerk van bedrijven werd overgemaakt. Bovendien had één van de ondernemingen die Kvartal 95 leidde een rekening bij deze bank. Het Cypriotische filiaal van de Privatbank werd door Igor Kolomoysky gebruikt om miljoenen dollars wit te wassen.

Deze informatie uit de Pandora-papieren zou de informatie bevestigen die na de Oekraïense presidentsverkiezingen werd gepubliceerd, waaruit bleek dat Igor Kolomoysky meer dan 41 miljoen dollar had opgenomen van offshore-rekeningen bij Kvartal 95.

Maar Maltex Multicapital Corp lijkt niet het enige bedrijf te zijn geweest dat bij de regeling betrokken was. De Pandora documenten vermelden ook het offshore bedrijf Candlewood Investment Limited, dat ook verbonden is met de entourage van Zelensky en Kolomoysky, en waarlangs 10 miljoen dollar in verband met Privatbank zou zijn overgemaakt.

Het beeld van Zelensky die de oligarchen bestrijdt valt uit elkaar
Terwijl Zelenski hoopte met zijn valse oligarchenwet het Westen een goed figuur te slaan en zich voor een tweede termijn kandidaat te kunnen stellen door zich voor te doen als de president die corruptie en oligarchen bestrijdt, hebben de Pandora-papieren zojuist een flinke deuk geslagen in de vleugel van zijn politieke toekomst.

Hoewel Zelensky vooralsnog een afzettingsprocedure vermijdt dankzij de meerderheid die hij in de Rada heeft, en het totale gebrek aan wil van de voorzitter van de Rada om een dergelijke procedure tegen het staatshoofd te starten, doet de publicatie van de Pandora-papieren denken aan een remake van de Panama-papieren, waarvan de publicatie in 2016 Porosjenko ondermijnde in zijn herverkiezing als staatshoofd van Oekraïne.

Komisch genoeg noemde Petro Porosjenko de Pandora-papieren een klap voor het imago van Oekraïne en eiste hij dat de beschuldigingen werden onderzocht. En de stilte waarin het presidentiële bureau is gebleven, zal de zaak niet helpen.

Met al deze informatie in het achterhoofd krijgt de recente moordaanslag op Sergej Sjefir een geheel nieuwe dimensie. Het waren Sergej Sjefir en zijn broer, Boris, die Zelenski’s netwerk van offshorebedrijven hebben opgezet en aan wie Zelenski ze voor de verkiezingen heeft doorgegeven. En het was naar deze bedrijven dat Kolomoysky’s geld werd overgemaakt.

Het is duidelijk dat Sergej Sjefir te veel weet over de dubieuze financiële regelingen van Zelenski en de plannen van Kolomoyski, en als hij onder de juiste druk zou worden gezet, zou hij vrij snel de mogelijk fictieve aard van de overdracht van de aandelen van Zelenski aan zijn assistent kunnen onthullen. Als Shefir zou spreken, zou Zelensky een proces voor witwassen of erger tegemoet kunnen zien. Om over Kolomoysky nog maar te zwijgen.

Het wordt dus interessant om te kijken wie er achter het ICIJ zit, dat de Pandora-papieren publiceerde. Als we kijken naar wie dit consortium van journalisten financiert, ontdekken we de Open Society Foundations van George Soros, maar ook de Nederlandse Nationale Loterij, die ook Bellingcat financiert.

Maar, zoals vorig jaar al gezegd, als er in Oekraïne een oorlog tegen de oligarchen wordt ontketend, dan is dat niet in het belang van het land, maar omdat de grootste wereldspelers, zoals George Soros, de enigen die nog waardevolle bezittingen in het land hebben, willen uitroeien: de oligarchen. En Igor Kolomoysky is de eerste die wordt neergeschoten om de anderen ten val te brengen.

Zelensky probeerde met zijn oligarchenwet, die slechts een mooie façade is waar niets achter zit, Soros en de Verenigde Staten voor de gek te houden, die erop rekenden dat deze wet de Oekraïense oligarchen ten val zou brengen en hun bezittingen zou terugnemen. Een monumentale fout die hem en zijn mentor Kolomoysky veel zou kunnen kosten.

Christelle Néant

https://www.donbass-insider.com/category/news/*** Vertaald met http://www.DeepL.com/Translator (gratis versie) ***


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s