Oekraïne: gewelddadige islamitische bewegingen verwelkomen “kruisvaardersoorlog” maar blijven op afstand

Taliban voor de luchthaven van Kabul. Foto AFP

Terwijl de wereldwijde media-aandacht zich concentreert op Oekraïne, zoals twee jaar geleden op de Covid-epidemie, ontwikkelen jihadistische groeperingen een verhaal waarin beide hoofdrolspelers klakkeloos worden afgewezen als vijandig tegenover de islam.
De belangrijkste gewelddadige islamistische bewegingen, met de opmerkelijke uitzondering van de Taliban, verwelkomen het conflict tussen Oekraïne en Rusland en de daaruit voortvloeiende verliezen, maar roepen hun aanhangers op om weg te blijven van een “oorlog tussen kruisvaarders”.

In een hoofdartikel dat begin dinsdag in zijn tijdschrift al-Naba werd gepubliceerd, roept de Islamitische Staat (EI) “een straf” op die wordt opgelegd aan “christelijke onverlaten”, die schuldig zijn aan het “exporteren” van hun gevechten naar moslimlanden.

Al Qaeda, waarvan de communicatie trager verloopt, heeft nog niet gereageerd. Maar Abu Mohamad Al Maqdisi, een gewaardeerd theoloog van de groep, twitterde zijn vreugde dat de oorlog doorgaat. “Zoals jullie blij zijn moslimlanden te vernietigen,” zei hij, verwijzend naar westerlingen.

“Laat de onderdrukkers elkaar vernietigen (…) ten voordele van de islam,” drong Abu al-Fatah al-Farghali, een religieus man verbonden aan de voormalige tak van Al Qaeda in Syrië, Hayat Tahrir al-Sham, aan op sociale media.

In deze context van wijdverbreide tevredenheid vallen alleen de Taliban uit de toon. Een dag na de Russische invasie uitten zij in een verklaring hun “bezorgdheid” over de “reële mogelijkheden van burgerslachtoffers”.

In overeenstemming met hun “beleid van neutraliteit in buitenlandse aangelegenheden” riepen de voormalige rebellen, die in Afghanistan tienduizenden doden hebben gemaakt in 20 jaar opstand, Kiev en Moskou op tot “matiging” en “dialoog”.

  • “Discurso maleable” –

De Taliban, die weer aan het roer staan in Afghanistan, willen een “internationale partner” worden, zegt Laurence Bindner van JOS Project, een online analyseplatform voor extremistische propaganda.

“Ze hebben altijd zeer politieke, meer afgemeten standpunten, juist omdat ze (…) niet willen worden beschouwd als een vulgaire opstandige groep”, voegt hij eraan toe.

De andere jihadistische bewegingen hebben een “discours dat kneedbaar genoeg is om het aan te passen aan het grote nieuws”, aldus de analist.

Bindner noemt bijvoorbeeld de “goddelijke straf” die IS tijdens de covid-19-pandemie opriep of de “afwijzing van beide partijen”, die IS tijdens de laatste Israëlisch-Palestijnse crisis gebruikte, aangezien “de Palestijnen in een nationalistische en niet in een religieuze strijd verwikkeld zijn.”

Geen enkele jihadistische groep kiest partij tussen Rusland en Oekraïne. Beide zijn “ontrouwe staten” in hun wereld die geregeerd wordt door een strikt onderscheid “tussen moslims en niet-moslims”, zegt Aymenn Al-Tamimi, van de George Washington Universiteit.

  • Om te sterven voor de “ongelovigen” –

Iedereen weigert ook zijn strijders te mobiliseren om te voorkomen dat “moslims als ongelovigen sterven, iets wat onaanvaardbaar is” in hun logica, voegt deze onderzoeker eraan toe.

Tsjetsjeense versterkingen, meestal moslim en vechtend aan de kant van Rusland, worden beschouwd als “afvalligen”.

De Hayat Tahrir al-Sham beweging, gedecimeerd door de Moskouse bombardementen in Syrië, vierde de “Russische slachtoffers”, hoewel “zij Oekraïne als staat niet steunen”, zegt Al-Tamimi.

Het Oekraïense leger steunde tussen 2003 en 2008 wel degelijk de Amerikaanse troepen in Irak. Oekraïne maakte ook deel uit van de door Washington geleide internationale coalitie tegen IS.

De oorlog in Oekraïne stelt de Islamitische Staat ook in staat om de internationale aandacht af te leiden en “zijn operaties te blijven uitvoeren en zelfs uit te breiden”, aldus Damien Ferré, oprichter van het bureau Jihad Analytics dat jihad en cyberspace analyseert.

Op 4 maart, de dag na de publicatie van zijn hoofdartikel over de oorlog in Oekraïne, claimde ISIS een zelfmoordaanslag in Pakistan, waarbij 64 moslims werden gedood in een sjiitische moskee, een terugkerend doelwit van de soennitische groepering.

Bron: https://www.infobae.com/en/2022/03/16/violent-islamist-movements-rejoice-in-ukraines-crusader-war/


*** Vertaald met http://www.DeepL.com/Translator (gratis versie) ***

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s