Geclaimde Operaties IS 2022

Door Damien Ferre (Twitter) Senior Analist AQ & IS aangeslotenen; OSINT

Website: https://jihadanalytics.com/

In 2022 claimde Islamitische Staat 2.028 aanslagen in 24 landen. Het voerde grootschalige operaties uit in Syrië, Nigeria en Afghanistan. Sterke afname van #IS operaties in Irak. Afrika was het meest getroffen continent, met een sterke toename van aanvallen op christenen.


Detail over de methodologie: Ik heb alle informatie geanalyseerd die de Islamitische Staat heeft verstrekt in de 52 nummers van zijn weekblad al-Naba’ (zie de voorpagina van nummer 369). Voor elke door IS geclaimde aanslag heb ik het doelwit/de gebruikte wapens/geografische locatie geanalyseerd.


Om te beginnen is het interessant dat het aantal aanslagen van Islamitische Staat consequent is gedaald sinds de val van Baghûz (maart 2019), het laatste #IS-bolwerk in Syrië. Dit is vooral opvallend in het geval van #Syrië en #Irak, waar de groep slechts een schim is van wat het ooit was.


Het afgelopen jaar stond #Afrika centraal in het IS-tijdschrift al-Naba’. In 40 van de 52 nummers haalden #ISWAP (Nigeria-Kameroen) en #ISCAP (DRC) de krantenkoppen. IS-Irak stond slechts één keer op de voorpagina, wat bevestigt dat het geen noemenswaardige operatie in het land heeft uitgevoerd.


IS-Irak was de topprovincie in 2022, op de voet gevolgd door #ISWAP dat zijn operaties uitbreidde naar nieuwe staten in Nigeria. Fratricidale gevechten tussen IS en #JNIM in de Sahel. Eerste IS aanval in Iran in vier jaar, en in Israël in vijf jaar. Eerste opgeëiste operatie in Benin.


In 2022 claimde Islamitische Staat gemiddeld 39 militaire operaties per week. Piek in aanvallen van de groep in Irak, Syrië en Nigeria in april, tijdens de heilige maand van #Ramadan. Significante toename in Egypte van #IS geclaimde operaties in augustus tijdens de Galabana campagne.

Vorig jaar was er een toename van aanvallen tegen christenen in #Afrika, met name in Nigeria, Mozambique en DRC. In twee afzonderlijke video’s bedreigden ISCAP en IS in Mozambique strijders ook christenen, en zij publiceerden talrijke fotosets van kerken die in 2022 in brand stonden.


In 2022 claimde Islamitische Staat vier aanvallen op gevangenissen in DRC, Syrië en Nigeria. De woordvoerder van #IS wijdde een kwart van zijn laatste toespraak aan deze gevangenisinbraken. Aanvallen in Syrië werden uitgevoerd om wraak te nemen op de IS-mannen/vrouwen die in kamp al-Hol werden vastgehouden.Ook al heeft Islamitische Staat de neiging om het aantal slachtoffers te overschatten, het is de moeite waard om op te merken dat, terwijl #IS het meest actief bleef in Irak, haar aanvallen in 2022 verhoudingsgewijs veel meer slachtoffers maakten in Mali, Pakistan, Afghanistan, Nigeria en Syrië.


Belangrijkste bevindingen:

  • De Islamitische Staat eiste in 2022 2.028 aanvallen op in 24 landen, een daling ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • Sterke daling in Irak.
  • Afrika was het meest getroffen continent, met een aanzienlijke toename van aanvallen op christenen.
  • Veel aandacht voor gevangene(n)
    *** Vertaald met http://www.DeepL.com/Translator (gratis versie) ***
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s