Is Zelensky miljardair?

President Zelensky is geen miljardair. Dus hoeveel is hij waard?

Ondanks berichten op sociale media waarin wordt beweerd dat hij miljardair is, komt Volodymyr Zelensky niet eens in de buurt van de wereldwijde welvaartsranglijst van Forbes.

Ukrainian president Volodymyr Zelensky 
GETTY IMAGES

Een populaire internetmeme die momenteel de ronde doet, beweert zonder bewijs dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky 1,4 miljard dollar waard is – “meer dan Will Smith, Chris Rock en Dave Chapelle samen”. De insinuatie is duidelijk. Opdat Zelensky, een voormalige komiek, een fortuin van deze omvang zou hebben vergaard, moet er corruptie in het spel zijn. En hoewel deze bewering door een groot deel van de anonieme Twitteraars is overgenomen, zijn er ook een aantal blauwe cheques bij betrokken.

Lee Stranahan, een Amerikaanse presentator van Radio Sputnik, eigendom van en gecontroleerd door het Kremlin, die voorkomt in de documentaire “Revealing Ukraine” van Oliver Stone, twitterde naar zijn bijna 100.000 volgers: “Waarom is Zelensky een miljardair?”

Het antwoord van Forbes: dat is hij niet. De Russische invasie heeft de Oekraïense miljardairs hard getroffen. Volgens de 36e jaarlijkse lijst van miljardairs van Forbes zijn er nog maar zeven over in het land en Zelensky hoort daar niet bij (evenmin als voormalig president en chocolademagnaat Petro Porosjenko, die dit jaar van de ranglijst viel).

Maar in tegenstelling tot zijn voorganger is Zelensky nooit miljardair geweest. Hij is momenteel ongeveer 20 miljoen dollar waard, volgens een rapport van Forbes Oekraïne. Aanvullende rapporten van Forbes US schatten dat op minder dan 30 miljoen dollar.

Zijn belangrijkste bezit: een geschat aandeel van 25% in Kvartal 95, een groep bedrijven die humoristische shows produceren, dat hij na zijn verkiezing tot president aan zijn partners heeft overgedragen, hoewel hij zijn aandelen waarschijnlijk terugkrijgt na zijn aftreden. Kvartal 95 produceerde en bezit de serie Dienaar van het Volk, een populaire politieke komedie met Zelensky als Oekraïense leraar op een middelbare school die tot president wordt gekozen. Netflix, dat de serie eerder tussen 2017 en 2021 streamde, pakte de rechten in maart weer op. Met geschatte inkomsten van 30 miljoen dollar per jaar schat Forbes Ukraine het belang van Zelensky op 11 miljoen dollar.

Hoewel hij een appartement bezit in een van de duurste flatgebouwen van Oekraïne in het centrum van Kiev, is het naar westerse maatstaven relatief bescheiden. Forbes schat dat Zelensky’s hele vastgoedportefeuille 4 miljoen dollar waard is, inclusief twee andere appartementen die hij volledig bezit, twee waarvan hij mede-eigenaar is, één commercieel pand en vijf parkeerplaatsen. Zelensky bezat vanaf december 2019 wel een villa van 4,6 miljoen dollar in Forte dei Marmi, Italië, volgens de meest recente indiening van zijn holding. Hij verkocht het blijkbaar in 2020 (het was opgedoken in zijn aangiften voor 2018 en 2019 maar niet 2020) samen met een klein stuk grond en 5 hotelkamers in Georgië (populaire investeringen van de hogere middenklasse in Oekraïne). Het geld van deze verkopen werd aangegeven en is opgenomen in de schatting van Forbes, maar omdat het bedrag lager is dan de geschatte waarde van het onroerend goed, is het mogelijk dat Zelensky de facto begunstigde blijft of dat het geld elders wordt geïnvesteerd.

Internetspeurders, of waarschijnlijker Russische propagandisten, hebben Zelensky wel vijf luxe jachten en drie privéjets toegedicht, naast 60 miljoen dollar aan aandelen in bedrijven als Saudi Aramco, Meta en Tesla.

Forbes vond geen bewijs van een dergelijke vloot, en als Zelensky aandelen in die bedrijven bezit, is het moeilijk te geloven dat die aandelen ook maar in de buurt van $ 60 miljoen komen. Wij schatten dat hij en zijn vrouw Olena Zelenska een bankrekening delen waarop ongeveer 2 miljoen dollar in contanten en staatsobligaties staat. Hun andere bezittingen, bestaande uit twee auto’s en wat juwelen, zijn niet meer dan $1 miljoen waard.

Zelensky zal niet snel de miljardairslijst van Forbes halen. Maar hij heeft veel grotere dingen aan zijn hoofd.

Dit bericht werd bijgewerkt op 21 april 2022 om te verwijzen naar extra onroerend goed geïdentificeerd door Forbes.

https://www.forbes.com/sites/mattdurot/2022/04/20/president-zelensky-is-not-a-billionaire-so-how-much-is-he-worth/?sh=680eddd35bb0


*** Vertaald met http://www.DeepL.com/Translator (gratis versie) ***

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s