Rusland bij de NAVO

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton (links) en de Russische president Vladimir Poetin wonen de begrafenis bij van Poetins voorganger, Boris Jeltsin, in Moskou in april 2007.

Poetin zegt dat hij Ruslands mogelijke NAVO-lidmaatschap met Bill Clinton heeft besproken.


De Russische president Vladimir Poetin heeft beweerd dat hij ooit de mogelijkheid van een Russisch lidmaatschap van de NAVO heeft besproken met de toenmalige president Bill Clinton, en dat Clinton zei dat hij “geen bezwaar” had.

Poetin deed deze bewering in een reeks interviews met de Amerikaanse filmregisseur Oliver Stone die later deze maand zullen worden uitgezonden op het Amerikaanse televisienetwerk Showtime.

Fragmenten van de vierdelige serie zijn de afgelopen dagen online verschenen, waaronder een interview dat Politico in handen kreeg en waarin Poetin de NAVO bespreekt, waarvan de oostwaartse expansie na de ineenstorting van de Sovjet-Unie Moskou al lang woedend maakt.

Sprekend met Stone in wat Poetins presidentiële vliegtuig lijkt te zijn, herinnert de Russische leider zich een van zijn laatste ontmoetingen met Clinton, die zijn ambt in januari 2001 neerlegde.

“Tijdens de ontmoeting zei ik: ‘We zouden een optie overwegen dat Rusland lid wordt van de NAVO,’ zegt Poetin. “Clinton antwoordde: ‘Ik heb geen bezwaar.’ Maar de hele Amerikaanse delegatie werd erg nerveus.”

In een interview in maart 2000 met de Britse televisiejournalist David Frost, werd Poetin gevraagd of “het mogelijk is dat Rusland lid wordt van de NAVO.”

Poetin, die op dat moment waarnemend president was en weken later voor zijn eerste termijn werd gekozen, antwoordde: “Ik zou niet weten waarom niet.”

Rusland heeft de NAVO herhaaldelijk beschuldigd van het aanwakkeren van spanningen door haar expansie in de richting van haar grenzen.

De NAVO zegt dat ze geen bedreiging vormt voor Rusland en dat ze een defensieve alliantie is. De NAVO heeft de Russische annexatie van het Krim-schiereiland in Oekraïne in 2014 en de steun aan separatisten in Oost-Oekraïne aan de kaak gesteld.

De Showtime-serie, getiteld The Putin Interviews, zal vanaf 12 juni worden uitgezonden.

In de interviews zegt Poetin ook dat hij het niet eens is met het besluit van Edward Snowden, een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst, om massa’s geheime documenten over overheidstoezicht te lekken.

Maar hij zegt dat Snowden, die onderdak kreeg in Rusland, “geen verrader” is en “geen informatie aan een ander land heeft gegeven die zijn volk schade zou hebben berokkend.”

Met verslaggeving door AFP

Bron: https://www.rferl.org/a/russia-putin-says-discussed-joining-nato-with-clinton/28526757.html?msclkid=c8d78368a55811ecac2d2298607d7c8f

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s