In een Oekraïense regio, bezet door Russische troepen, verdwijnen mensen.

RadioFreeEurope RadioLiberty

Oleh Baturin, een verslaggever voor een lokale nieuwssite, verdween op 12 maart. “Hij ging naar zijn collega, die hem belde. Geen informatie meer, niets. Hij nam niets mee,” zei zijn vrouw.

In een Oekraïense regio, bezet door Russische troepen, verdwijnen mensen. De lokale bevolking vreest dat het nog erger gaat worden.

Op de ochtend van 12 maart, even na 9 uur ’s ochtends, nam Serhiy Tsyhipa afscheid van zijn vrouw en liep samen met zijn hond Ais de deur uit van zijn huis in de kleine zuidelijke Oekraïense stad Nova Kakhovka, om collega’s in de volgende stad te ontmoeten.

Tsyhipa, een 60-jarige activist, blogger en uitgesproken tegenstander van de Russische invasie, zou ook wat medicijnen voor zijn schoonmoeder afgeven.

“Hij is nooit aangekomen. Hij is nooit thuisgekomen. Zijn telefoon stond twee keer een paar minuten aan en dat was het. Ik was alleen in staat om spraakberichten te sturen, meer niet,” vertelde zijn vrouw, Olena, aan RFE/RL’s Ukrainian Service.

Dezelfde dag dat Tsyhipa verdween, werd Oleh Baturin, een reporter voor een lokale nieuwssite genaamd Noviy Den, ook vermist. Zijn familie en collega’s zijn nog steeds naar hem op zoek.

In de zuidelijke Oekraïense regio Kherson worden ook steeds meer mensen vermist. De laatste vermissing vond plaats op 16 maart, toen gewapende mannen de burgemeester en zijn plaatsvervanger in de kustplaats Skadovsk grepen en meenamen naar een onbekende plaats.

Territoriale controle in Oekraïne
Stand van de opmars van de Russische troepen in Oekraïne per 15 maart.

Een groot deel van de regio, waarvan de geografie een kustlijn langs de Zwarte Zee, de monding van de Dnjepr en de administratieve grens met de door Rusland gecontroleerde Krim omvat, is sinds 3 maart onder bezetting, toen Russische troepen de regionale hoofdstad, ook Kherson genoemd, binnentrokken. Het was de eerste grote Oekraïense stad die onder Russische controle viel sinds Moskou op 24 februari een grootscheepse invasie lanceerde.

Inwoners van Kherson zijn begonnen met terug te slaan, houden steeds grotere marsen door de stad, zwaaien met Oekraïense vlaggen en gaan openlijk de confrontatie aan met Russische troepen. In Skadovsk verzamelden demonstranten zich voor het gebouw van de plaatselijke overheid om de vrijlating van de burgemeester te eisen.

Uren later publiceerde de burgemeester, Oleksandr Jakovlyev, een online video waarin hij zei dat hij was vrijgelaten en dat de anderen ook spoedig zouden worden vrijgelaten. Hij zag er in de video echter verontrust uit en klonk ook verontrust.

Tot nu toe hebben de Russische strijdkrachten zich grotendeels onthouden van geweld tegen deze demonstraties, althans in het openbaar. Tijdens één mars, op 13 maart, waren Russische soldaten te zien die met wapens in de lucht schoten in wat een poging leek om de demonstranten in Kherson tijdens de mars angst aan te jagen.

WATCH: Op 14 maart trokken de bewoners van het dorp Bilozerka, bij Kherson, ongewapend op om te protesteren tegen de Russische bezetters. Alleen schoten in de lucht dwongen hen uiteen te gaan.

https://www.rferl.org/a/ukraine-invasion-kherson-disappearances-russia-kidnapping/31754729.html

Maar plaatselijke bewoners zeggen dat een groeiend aantal mensen vermist wordt, met berichten over gewapende mannen – sommige gecamoufleerd, velen zonder herkenbare insignes – die van deur tot deur gaan op zoek naar mensen.

Volgens Oekraïense militaire functionarissen zijn de afgelopen weken wel 400 mensen in de regio vermist geraakt.

“Dit zijn activisten, organisatoren van demonstraties,” vertelde Pavlo Keba, een inwoner van Kherson, aan Current Time. “Ze proberen elk soort protest de kop in te drukken omdat ze zien dat de mensen niet absoluut bang zijn om langs de Russische troepen te marcheren en we begrijpen heel goed wat ze zeggen.”

De bezettingstroepen hebben ook aangegeven dat ze van plan zijn een referendum te organiseren over onafhankelijkheid voor de regio Kherson – een schijnvertoning, volgens de plaatselijke bewoners en de Oekraïense regering, die zou dienen als voorwendsel om de Russische controle te formaliseren.

Serhiy Khlan, plaatsvervangend hoofd van de regionale raad van Kherson, vertelde Current Time dat Russische functionarissen op zoek leken te zijn naar pro-Oekraïense activisten en lokale wetgevers.

“Ze houden zich schuil, maar er wordt naar hen gezocht. Er zijn razzia’s geweest. [Russische troepen] zijn naar hen op zoek in [de stad] Kherson en de omliggende regio. De raadsleden die telefoontjes kregen, weigerden [om mee te werken],” zei hij.

“Ze weigerden, maar ze werden bedreigd. Ze werden bedreigd met neergeschoten te worden,” zei hij.

Khlan zei ook dat Russische politie en burgers waren gestuurd in een poging om te patrouilleren en de stad te besturen – hoogstwaarschijnlijk, zei hij, onder orders van de Russische Nationale Garde, een sterk gemilitariseerde politiemacht die rechtstreeks aan president Vladimir Poetin verantwoording aflegt. Hij zei ook dat onder de politieagenten voormalige leden waren van een gevreesde Oekraïense oproerpolitie-eenheid die bekend staat als de Berkut.

De eenheid was berucht voor gewelddadige repressie tegen betogers en kreeg de schuld van de meeste schietpartijen op Oekraïense burgers die plaatsvonden in februari 2014 in de laatste dagen van de Maidan straatprotesten.

Olena Tsyhipa vertelde RFE/RL dat nadat ze de verdwijning van haar man bekend begon te maken, ze van andere inwoners van Nova Khakovka begon te horen dat hij gezien was bij een militaire controlepost.

“Ik heb de hond gevonden. Een paar aardige mensen belden me en zeiden dat hij vastgebonden was” in een lokaal administratiekantoor, zei ze. “Hij is zo bang.”

Ze zei dat ze geloofde dat haar man, evenals Noviy Den-verslaggever Oleh Baturin, waren vastgehouden omdat ze weigerden de Russische bezetting te onderschrijven of zich er actief tegen hadden uitgesproken.

“Ze werden vastgehouden zodat ze niets pro-Oekraïens zouden schrijven omdat ze een informatieoorlog voerden en zich ernstig met de bezetters bemoeiden,” zei ze.

Baturin’s vrouw, Natalya, zei dat haar man het huis verliet op de middag van 12 maart nadat een collega contact met hem had opgenomen en een ontmoeting bij een nabijgelegen bushalte had voorgesteld.

“Hij ging naar zijn collega, die hem belde. Geen informatie meer, niets. Hij nam niets mee,” zei ze.

WATCH: Russische troepen dreigen gemeenteambtenaren in Kherson neer te schieten, volgens een raadslid uit de Oekraïense stad, waar het Russische leger de controle heeft gegrepen. Sergei Khlan zei dat de Russen op zoek waren naar lokale activisten en ambtenaren die nu ondergedoken zitten. Dit is een uittreksel uit een interview met Current Time presentatrice Yevhenia Tahanovych op 12 maart.

https://www.rferl.org/a/ukraine-invasion-kherson-disappearances-russia-kidnapping/31751050.html

In een niet-geverifieerde post op het sociale media platform TikTok, plaatste een inwoner van Kherson genaamd Oksana een video die volgens haar liet zien hoe haar man werd meegenomen door gemaskerde, gewapende, gecamoufleerde mannen.

“Geef me mijn man terug! Begrijpen jullie dat jullie je op buitenlands grondgebied bevinden? Jongens, begrijpen jullie dat jullie op vreemd grondgebied zijn? Geef me mijn man terug! Hij heeft niet eens een wapen,” is ze te horen zeggen.

RFE/RL kon de video niet onmiddellijk verifiëren; de TikTok gebruiker reageerde niet op berichten voor meer informatie.

De berichten over gedwongen verdwijningen zijn niet beperkt tot Kherson.

In de stad Melitopol, in de naburige Zaporizja regio, beschuldigden de autoriteiten de Russische troepen ervan de burgemeester op 11 maart te hebben ontvoerd – door zijn kantoor binnen te dringen, een zak over zijn hoofd te doen, en hem dan weg te drijven naar een onbekende locatie.

Een inwoonster van Melitopol, die alleen haar voornaam Anna gaf, vertelde aan Current Time dat gewapende mannen ook van deur tot deur gingen in sommige delen van de stad, ook in haar gebouw.

WATCH: Inwoners van Melitopol verzamelden zich om te protesteren tegen de komst van Russische troepen eerder deze maand. Op de achtergrond van een amateurvideo zijn schoten te horen van een demonstrant die zegt: “Ze proberen ons te intimideren.” De schoten lijken in de lucht te zijn afgevuurd door Russische troepen in een poging het protest uiteen te drijven.

https://www.rferl.org/a/ukraine-invasion-kherson-disappearances-russia-kidnapping/31732818.html

“Ze braken ’s avonds laat de toegangsdeur open. Ze wilden de deur van het appartement afblazen van een persoon die ze wilden hebben. We moesten hen ompraten, hen uitleggen dat daar al lang niemand meer woont,” zei ze.

“Het is een heksenjacht of zoals het systeem dat in 1937 bestond. Ik weet niet wat het is, maar het is alarmerend,” zei ze, verwijzend naar het hoogtepunt van de onderdrukkingen die plaatsvonden onder Sovjet-dictator Josef Stalin — een tijd die bekend staat als de Grote Terreur.

Ze zei dat sommige van de gewapende mannen, te oordelen naar hun accent, klonken alsof ze uit de Donbas kwamen – de oostelijke Oekraïense regio die het toneel is geweest van een acht jaar durende oorlog tussen Oekraïense regeringstroepen en door Rusland gesteunde separatisten die delen van de twee provincies controleren.

En ze zei dat patrouilles telefoons, tabletcomputers en andere elektronische apparaten van inwoners in beslag nemen wanneer ze bij controleposten worden tegengehouden.

Bucha, een voorstad van Kiev, is het toneel geweest van hevige gevechten.

In Bucha, een noordelijke voorstad van de hoofdstad Kiev die het toneel is geweest van zware bombardementen, zei het stadsbestuur dat zes medewerkers en vrijwilligers van het stadhuis die een dag eerder door het Russische leger waren gevangengenomen, waren vrijgelaten. De omstandigheden van hun ontvoering waren niet onmiddellijk duidelijk.

Serhiy Tomilenko, directeur van de Nationale Unie van Journalisten, zei dat zijn organisatie een toenemend aantal berichten uit Kherson had ontvangen over ongeïdentificeerde mannen die de deuren inbraken van de huizen van journalisten en publieke figuren die in het openbaar blijk hebben gegeven van enige vorm van Oekraïens patriottisme.

Hij zei ook dat hij parallellen ziet met wat er op de Krim gebeurde nadat Rusland het schiereiland bezette en de controle overnam bij zijn annexatie in 2014.

“Een van hun eerste acties was om, in het bijzonder, de publieke informatieruimte te zuiveren van degenen die bereid zijn om hen te bekritiseren of gewoon te getuigen over misdaden of acties in verband met de machtsovername, controle…met behulp van een grootschalige golf van mensenrechtenschendingen,” vertelde hij aan RFE/RL.

Geschreven door senior correspondent Mike Eckel op basis van verslaggeving door Oleksandr Yankovskiy, Volodymyr Mykhaylov, en Yevhenia Tokar.

Bron: https://www.rferl.org/a/ukraine-invasion-kherson-disappearances-russia-kidnapping/31756418.html

Oleksandr Yankovskiy
Oleksandr Yankovskiy is een correspondent voor RFE/RL’s Oekraïense Dienst. Yankovskiy komt oorspronkelijk uit de Krim en heeft gewerkt als hoofdredacteur en presentator van de tv- en radioprojecten Crimea.Realities. Sinds 2021 is hij presentator voor het project Het nieuws van de regio Azov.

Volodymyr Mykhaylov
Volodymyr Mykhaylov is correspondent en presentator voor Current Time, het Russischtalige netwerk van RFE/RL in samenwerking met VOA. Mykhaylov is geboren in Donetsk en was uit de eerste hand getuige van de bezetting van zijn woonplaats door pro-Russische separatisten in 2014. Hij werkte eerder als correspondent voor de Oekraïense tv-zender ICTV en deed verslag van militaire operaties in de Donbas en de annexatie van de Krim.

Yevhenia Tokar
Yevhenia Tokar is correspondent voor Current Time, het Russischtalige netwerk van RFE/RL in samenwerking met VOA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s