Roesski Mir: waar liggen Ruslands grenzen?

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra is opgestapt nadat hij moest toegeven dat hij niet aanwezig was geweest bij een gesprek van Shell-topman Jeroen van der Veer met de Russische president Vladimir Poetin in diens buitenverblijf. Daar zou Poetin in 2006 hebben gezegd dat Groot-Rusland bestaat uit ‘Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische staten.’ En volgens Zijlsra had Poetin daaraan toegevoegd ‘Kazachstan was nice to have’. Het begrip Groot-Rusland bestaat niet in de huidige Russische geopolitieke doctrine. Wel het begrip Russische wereld, Roesski mir. Wat houdt dat in en hoe gebruikt Rusland dit begrip in zijn buitenlands beleid? Eerder in april 2016 publiceerden wij onderstaand achtergrondstuk over de grenzen van deze Russische Wereld.

door Hubert Smeets

Russische wereldis de naam van de politiek-culturele stichting Roesski Mir die is opgericht tijdens de tweede ambtstermijn van president Vladimir Poetin. ‘Roesski Mir kan en moet allen verenigen voor wie het Russische woord en de Russische cultuur kostbaar zijn, waar ze ook wonen, in Rusland of buiten zijn grenzen. Gebruik deze woordcombinatie vaker: Russische wereld,’ luidde de oproep van Poetin in 2006 aan een zaal vol intellectuelen in Sint-Petersburg. Tien jaar later werd de verenigende kracht en macht van Rusland in deze Roesski Mir in vol ornaat zichtbaar.

Lees verder op:

https://www.raamoprusland.nl/dossiers/buitenlandse-politiek/107-roesski-mir-waar-liggen-ruslands-grenzen?fbclid=IwAR0MgVlpye8CuvYTAgXZcyW9oT9-vg9_yxiXjeyzUHxShlm16fiKqAljS-w

2 gedachtes over “Roesski Mir: waar liggen Ruslands grenzen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s