Canadees #TruckersForFreedom protest duurt nog een week; Europese variant aangekondigd

Onder de noemer “Europees vrijheidskonvooi 2022” ontstaan nu overal op het continent soortgelijke bewegingen. Zij zijn van plan om op 7 februari in hun respectieve hoofdsteden de straat op te gaan en zich op 14 februari naar Brussel te begeven.
Tristan Vanheuckelom – 05.02.22

Het idee voor de beweging ontstond na Trudeau’s aankondiging in november dat alle Canadese vrachtwagenchauffeurs die vanuit de VS de grens oversteken, gevaccineerd moesten zijn om een 14-daagse quarantaine te vermijden. Dat mandaat werd van kracht op 15 januari, waarna de beweging, die toen al in aantal was toegenomen, snel op gang kwam.

Terwijl het vreedzame protest in volle gang was, weigerde Trudeau in gesprek te gaan met de benadeelden. Die zondag, 30 januari, werden hij en zijn gezin om veiligheidsredenen naar een geheime locatie overgebracht. De volgende dag kondigde de volledig gevaccineerde en opgepepte Trudeau aan dat hij positief had getest op COVID-19, maar dat hij zich “goed voelde”. Hij zei dat hij die week op afstand zou blijven werken en de richtlijnen voor de volksgezondheid zou volgen. Trudeau wees de demonstranten af, die volgens hem slechts een “kleine randminderheid” vormden die niet de mening van de Canadezen vertegenwoordigt.

In een polariserende toespraak diezelfde dag probeerde Trudeau alle deelnemers af te schilderen als mensen “die schelden op werknemers van kleine bedrijven en voedsel stelen van daklozen”. Verwijzend naar de aanwezigheid van een confederale vlag tijdens de protesten, zei hij dat “we niet zullen toegeven aan hen die racistische vlaggen laten wapperen,” en dat “we niet zullen toegeven aan hen die zich bezighouden met vandalisme, of de nagedachtenis van onze veteranen onteren.” Dergelijke geïsoleerde gevallen, zelfs als ze waar zijn, zijn echter nauwelijks representatief voor de hele beweging; waarschijnlijker is dat de vermelding ervan bedoeld is om de aandacht af te leiden van het feit dat Trudeau’s beleid snel steun verliest. Beschuldigingen van overheidsinfiltratie doken al snel op. Zo dachten sommigen dat de persoon die de confederale vlag droeg een agent provocateur was, daar neergezet om de beweging in diskrediet te brengen.

Trudeau benadrukte verder dat hij “niet geïntimideerd” was, en dat “we niet zullen toegeven”. De voortdurende onwil van de premier om de demonstranten en hun zorgen aan te pakken, en zijn volharding in het demoniseren van hen, heeft veel kritiek opgeleverd.

Justin Trudeau on Twitter: “This morning, I tested positive for COVID-19. I’m feeling fine – and I’ll continue to work remotely this week while following public health guidelines. Everyone, please get vaccinated and get boosted”.

https://twitter.com/TajinderBagga/status/1488185820926603264/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1488185820926603264%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feuropeanconservative.com%2Farticles%2Fnews%2Fcanadian-truckersforfreedom-protest%2F

Anderen dreven al snel de spot met Trudeau’s “toevallige” COVID-19 diagnose terwijl de zetel van zijn regering omringd was door vrachtwagens:

Het protest, dat nu al zeven dagen aan de gang is, heeft de stad lamgelegd en de toeleveringsketen van Canada onder druk gezet. Vertegenwoordigers van de demonstrerende vrachtwagenchauffeurs hebben herhaald dat zij vreedzaam zullen protesteren, maar zij zijn niet van plan te vertrekken totdat de regering haar vaccinmandaten schrapt.

Aanvankelijk werd overwogen de demonstranten met geweld te laten vertrekken, maar men was van mening dat dit grote risico’s met zich mee zou brengen, aangezien politiefunctionarissen vermoeden dat sommige demonstranten wapens dragen. Op 5 februari had Trudeau de militaire optie verworpen door te zeggen dat er “geen sprake van is om het leger in te zetten”. Ondertussen had GoFundMe het account van Freedom Convoy opgeschort, en nu heeft het het volledig gesloten met de bewering dat ze “nu bewijs hebben van rechtshandhaving dat de voorheen vreedzame demonstratie een bezetting is geworden, met politiemeldingen van geweld en andere onwettige activiteiten.” GoFundMe geeft niet aan welk “bewijs” het heeft om deze bewering te ondersteunen. De rekening had tot nu toe meer dan 10 miljoen Canadese dollar opgebracht, dat is meer dan welke grote Canadese politieke partij dan ook heeft ontvangen in het laatste kwartaal.

Onder de noemer “Europees vrijheidskonvooi 2022” ontstaan nu overal op het continent soortgelijke bewegingen. Hun eerste doel is om op 7 februari in hun respectieve hoofdsteden de straat op te gaan, om uiteindelijk op 14 februari collectief neer te strijken in Brussel. In een tweet kondigde de organisatie aan dat deze datum “de dag zal zijn waarop alle Europese konvooien RDV [rendez-vous] in Brussel zullen houden en de Europese hoofdstad zullen belegeren totdat de vaccinatiepassen en de bijbehorende beperkingen zijn afgeschaft.” Het blijft echter onduidelijk hoeveel vrachtwagens ze zullen kunnen verzamelen.

Tristan Vanheuckelom schrijft over film, literatuur, en strips voor verschillende Nederlandse publicaties. Hij is een fervent student geschiedenis, politieke theorie en religie, en is nieuwsschrijver bij De Europese Conservatief. Bron: https://europeanconservative.com/articles/news/canadian-truckersforfreedom-protest/?fbclid=IwAR03fdFgMwWgxoywDb_QrnSnWnwjbnkpGXN3BOVrHY4v0fSqaM82IMY5uE4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s