Covid-19/ 18 december,2021 Door Jamie Jenkins.
Nu de Omicron Covid-19 variant zich over de wereld verspreidt, heeft Professor Neil Ferguson gesuggereerd dat we 5.000 Omicron sterfgevallen per dag kunnen meemaken, tenzij het VK strengere beperkingen invoert. Dus hoe waarschijnlijk is zijn laatste voorspelling?
Gevallen vs. sterfgevallen.
Er is een verband tussen het aantal gevallen en het aantal sterfgevallen van Covid-19 en als je ze door de pandemie volgt, vertoont het aantal sterfgevallen een piek rond 14-15 dagen na een vastgestelde infectie. Ik heb het aantal gevallen en het aantal sterfgevallen sinds september in kaart gebracht, waarbij de lijn voor het aantal sterfgevallen 14 dagen naar achteren is verplaatst en de as zo is ingesteld dat de twee lijnen tijdens de tweede golf rond hetzelfde punt pieken.

Bij de derde golf steeg het aantal sterfgevallen lang niet zo sterk als voorheen. Verschillende factoren verklaren dit, ten eerste de uitrol van het vaccin in het VK, meer mensen hadden natuurlijke immuniteit door eerdere besmetting, een groter aandeel van de gevallen betrof jongere mensen, en we zaten in de zomermaanden.
Het is goed om te zien dat het sterftecijfer (aantal sterfgevallen gedeeld door aantal gevallen) is gedaald en voor de laatste paar weken rond 0,28% ligt. Dit betekent dat voor elke 357 vastgestelde gevallen er 14 dagen later ongeveer 1 sterfgeval is. Het sterftecijfer per geval verschilt van het sterftecijfer per infectie, waarbij het laatste veel kleiner is. Dit komt doordat we niet elk geval in het land identificeren, aangezien veel mensen met Covid-19 zich niet laten testen omdat ze geen of weinig symptomen hebben. Schattingen van de ONS suggereren dat het werkelijke aantal infecties iets meer dan het dubbele is van wat wij aan gevallen vaststellen.
5.000 sterfgevallen per dag.
Op dit moment bedraagt het gemiddelde aantal sterfgevallen in het VK over een periode van 7 dagen ongeveer 120 als gevolg van ongeveer 43.000 gevallen 14 dagen eerder. Als we aannemen dat de Omicron-variant even dodelijk is als de Delta-variant, heb ik uitgezet wat er met het aantal gevallen in het VK zou moeten gebeuren om op 5.000 doden per dag uit te komen, zoals in onderstaande grafiek is aangegeven. Om dit te laten gebeuren zou de schaal van toename betekenen dat de grafiek van de afgelopen 21 maanden slechts een blip op de grafiek zou zijn.
Hier ga ik uit van een piek in het aantal gevallen eind januari en een piek in het aantal sterfgevallen medio februari. Om aan 5.000 sterfgevallen te komen, zouden we eind januari een gemiddelde van ongeveer 1,7 miljoen gevallen per dag nodig hebben en het hoogste aantal dat we in de pandemie hebben gezien was op 17 december met 93.045. We hebben dus een toename van het aantal gevallen met 1823% nodig.


Maar om tot 1,7 miljoen gevallen per dag te komen, moet er sprake zijn van een aanzienlijke dagelijkse groei, aangezien die niet van de ene dag op de andere komt. Als we aannemen dat de groei van het aantal gevallen exponentieel is, dan zouden we op 31 januari ongeveer 25 miljoen nieuwe gevallen van Covid hebben gezien. Tot dusver hebben we in de pandemie 11,2 miljoen gevallen geregistreerd, dus professor Ferguson moet voor de komende 6 weken meer dan het dubbele aantal gevallen verwachten dan wat we in 21 maanden hebben vastgesteld. Bovendien zouden 25 miljoen gevallen van Covid-19 tot 31 januari in feite 56 miljoen infecties betekenen (ervan uitgaande dat het aantal infecties gelijk blijft aan het aantal geconstateerde gevallen).

Conclusie.
Verschillende mediakanalen kwamen met de kop 5.000 doden per dag tenzij we beperkingen opleggen en helaas controleerde niemand de rekensom. Om tot 5.000 doden te komen, zouden we in slechts zes weken bijna 56 miljoen infecties onder de bevolking moeten hebben. We hebben 126 miljoen vaccinaties gegeven en er zijn aanwijzingen dat Omicron minder dodelijk is (ik heb aangenomen dat het dat niet is voor deze berekeningen).
Jammer genoeg heeft de BBC deze professor vaak in de ether in zowel hun vlaggenschip TV als hun radioprogramma’s. Als de journalisten die daar werken konden ruiken hoe buitenissig zijn cijfers zijn, zouden ze hem misschien een grote boog omdraaien. Als er één ding is wat de Kerstman deze Kerst kan doen, dan is het een nieuwe rekenmachine bezorgen aan de professor en ervoor zorgen dat de media stoppen met het gebruiken van iemand die door de krantenkoppen die zijn cijfers genereren, het publiek onnodig angst aanjaagt.
Jamie Jenkins is het voormalige hoofd van Health Analysis en Labour Market Analysis bij het Office for National Statistics. Jamie heeft het afgelopen jaar dagelijkse gegevensupdates over de Covid-19-pandemie voor het publiek verzorgd en heeft prijzen gewonnen van de Royal Statistical Society en de Verenigde Naties voor de presentatie van gegevens. Hij heeft ook bij de BBC gewerkt en journalisten geadviseerd over gegevens tijdens de periode van de algemene verkiezingen, om hen te helpen politici uit te dagen.
Volg me op Twitter voor mijn dagelijkse updates.