Nieuwe intolerantie.

“Politieke correctheid heeft het effect van een “Fatwa” (Wierd Duk) “Politieke correctheid doet mij heel erg denken aan de Inquisitie, en heeft waarschijnlijk dezelfde wortels en de zelfde resultaten”.

Basis CMYK

Door Sebastien Valkenberg.

Politieke correctheid is een ‘giftig mengsel van moralisme en intolerantie’, zegt filosoof Sebastien Valkenberg tegen Telegraaf-verslaggever Wierd Duk in een speciale podcast van ‘Het land van Wierd Duk’. Valkenberg bracht een nieuw boek uit: ‘Policor in de polder’, waarin hij onderzoekt hoe het komt dat politieke correctheid in ons land zo’n grote vlucht heeft genomen. “Policor is een tango tussen een klein clubje activisten en beleidsmakers, die vrezen de tijdgeest mis te verstaan. Er komt een klamme deken van conformisme over de samenleving te hangen. Mensen worden bang om voor conservatief, of nog erger reactionair of racist te worden uitgemaakt. Het is alsof er een fatwa tegen hen wordt uitgevaardigd.” (Wierd Duk)

De lichtgeraakte samenleving begint groteske vormen aan te nemen, registreert filosoof Sebastien Valkenberg

Afbeeldingsresultaten voor sebastien valkenberg

De komende jaren wordt het alsmaar drukker op het strafbankje voor mensen met afwijkende opvattingen, voorspelt filosoof Sebastien Valkenberg. We zijn een lichtgeraakt land geworden. We zijn nogal vatbaar voor moralistische denkbeelden. Dat heeft grote invloed op onze samenleving en cultuur.

Als je maar hard genoeg schreeuwt- of erger- met gewelddadige acties de samenleving intimideert, wordt al snel rekening gehouden met je sentimenten. Zo komt er uiteindelijk een stolp over de nuchtere Nederlandse polder te staan.

Uit angst minderheden te kwetsen of uitschaamte voor het bezoedelde verleden wordt politieke correctheid ver doorgevoerd. En niet altijd onder het mom van “gelijke monniken, gelijke kappen”. Ruim een jaar geleden verscheen een nieuwe Nederlandstalige bewerking van het 14e-eeuwse meesterwerk De Hel. Dante beschrijft in dit eerste deel van zijn Goddelijke komedie zijn tocht door de hel en de zondaars die hij daarbij ontmoet. Zoals een aantal pausen. Daarnaast is de profeet Mohammed een van de boetelingen. Mohammed is gestraft omdat hij als afvallige christen tweedracht heeft gezaaid. De Vlaamse vertaler Lies Lavrijsen noemde – na overleg met haar uitgeverij – niet meer de naam “Mohammed”. De pausen mochten wel blijven branden in de hel. Over zulke beslissingen die te snel worden genomen, vanuit valse sentimenten, kan de Haarlemse filosoof en schrijver Sebastien Valkenberg zich behoorlijk opwinden. Lees verder op: (1)

Samenvatting

In Policor in de polder analyseert Sebastien Valkenberg met koele blik en scherpe pen waarom politieke correctheid zo’n giftige uitwerking heeft. Is er nog ruimte voor ‘verkeerde’ meningen?

Policor in de polder van Sebastien Valkenberg verhaalt over hoe politieke correctheid Nederland dom maakt. Zwarte sporters moet je laten interviewen door zwarte interviewers. Academische functies stel je alleen open voor vrouwelijke wetenschappers. Turks fruit hoort niet thuis op leeslijsten omdat de roman seksistisch is. Welkom in Nederland anno nu, waar je op je afkomst wordt beoordeeld en waar ‘verkeerde’ meningen moeten wijken.

Wat als mensen hun mond gaan houden uit vrees voor sancties? Met koele blik en scherpe pen analyseert Sebastien Valkenberg in Policor in de polder waarom politieke correctheid zo’n giftige uitwerking heeft. Hij legt het achterliggende gedachtegoed op de snijtafel, dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, en maakt de balans op. Voor besmuikt spreken betalen we een hoge prijs. Het gaat ten koste van het vrije woord, terwijl de origineelste inzichten en grootste doorbraken juist ontstaan in een liberaal klimaat. Een stille polder is tevens een domme polder, vertelt Sebastien Valkenberg in Policor in de polder.

‘Valkenberg houdt een welluidend, doorgaans genuanceerd en meestal overtuigend pleidooi voor vrije meningsuiting, waarin “foute meningen” niet moeten wijken maar argumentatief moeten worden bekampt.’ – De lage landen (2)

(1) https://www.stichting-jas.nl/2021/04/politieke-correctheid-verziekt-debat-en_15.html

(2). https://www.bol.com/nl/nl/f/policor-in-de-polder/9300000017058803/?Referrer=ADVNLPPcef0b00072a9f9dd0065bba51d001164806&utm_source=1164806&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl

https://www.trouw.nl/nieuws/martha-nussbaums-opgeheven-vingertje~b61385e6/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s