De Schaamteloosheid

Brenda Stoter Boscolo

Articles about the Middle East & Europe

Niet Laura H., maar het verhaal van de slachtoffers verdient aandacht.

Het vergeten volk
In de zomer van 2014 viel IS de regio Sinjar in Noord-Irak binnen. Hun doel was de Jezidi’s, een gemeenschap met een eigen religie en een eeuwenoude cultuur, uit te roeien. De mannen werden vermoord; vrouwen en meisjes als slaaf verkocht en jongens in IS-trainingskampen gestopt.

‘Een verhaal dat verteld moet worden.’ Voor een seconde dacht ik dat ik één van mijn eigen tweets las. Deze zin wordt immers in bijna ieder hoofdstuk van mijn boek Het vergeten volk herhaald. Toen bleek dat het weer over Laura H. ging, moest ik even slikken. Want als er één verhaal ondergesneeuwd raakte in de IS-mediastorm, dan is dat het verhaal van de slachtoffers. Vooral de Jezidi’s, die massaal werden uitgemoord en tot slaaf gemaakt, verdienen onze aandacht.

Weet je wie ook altijd vond dat haar verhaal verteld moest worden? Nadine, een Jezidische vrouw die ik in 2017 ontmoette in Iraaks-Koerdistan. Nadat IS het Sinjargebergte met grof geweld had bestormd, werd ze verkocht aan een 25-jarige jihadist uit Jemen. Toen ze weigerde seks met hem te hebben, vergreep hij zich uit wraak aan haar dochter. ‘Mama, help me,’ riep het meisje. Nadine schreeuwde en bonkte op de ramen, maar niets hielp. Dat het meisje nog maar tien jaar was, geloofde de Jemeniet niet. Of het deed hem gewoon niets – van IS mocht je meisjes vanaf acht jaar verkrachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s