Inaugurele speech Trump.

Washington DC. Capitool. 20 januari 2017.

Speech Trump.

“Opperrechter Roberts, president Carter, president Clinton, president Bush, president Obama, mede-Amerikanen en mensen van de wereld – bedankt.

Wij, de burgers van Amerika, werken nu samen met grote nationale inspanning om onze natie weer op te bouwen en zijn belofte voor al onze mensen te herstellen.

Samen bepalen we de koers van Amerika en de wereld voor vele, vele jaren. We zullen uitdagingen aangaan. We zullen ontberingen het hoofd bieden. Maar we zullen de klus klaren. Elke vier jaar komen we met deze stappen samen om de machtsoverdracht ordelijk en vreedzaam uit te voeren.

En we zijn president Obama en First Lady Michelle Obama dankbaar voor hun genadige hulp tijdens deze overgang. Ze waren geweldig, dank je.

De ceremonie van vandaag heeft echter een heel speciale betekenis omdat we vandaag niet alleen de macht overdragen van de ene regering naar de andere of van de ene partij naar de andere – maar we dragen de macht over van Washington DC en geven die terug aan jullie, het volk.

Te lang heeft een kleine groep in de hoofdstad van ons land de vruchten geplukt van de regering, terwijl de gewone mensen de lasten hebben gedragen.

Washington bloeide, maar de mensen deelden niet in zijn rijkdom. Politici bloeiden, maar de banen verdwenen en duizenden fabrieken zijn gesloten. Het etablissement beschermde zichzelf, maar niet de burgers van ons land.

Hun overwinningen waren niet jouw overwinningen. Hun triomfen waren niet jouw triomfen. En hoewel ze vierden in de hoofdstad van ons land, was er weinig te vieren voor gezinnen die het moeilijk hadden in ons land.

Dat alles verandert, begint hier en nu, want dit moment is jouw moment. Het is van jou. Het is van iedereen die hier vandaag is verzameld en van iedereen die door heel Amerika kijkt.

Dit is jouw dag.

Dit is jouw feest.

En dit – de Verenigde Staten van Amerika – is jouw land.

Wat er echt toe doet, is niet welke partij onze regering controleert, maar of onze regering wordt gecontroleerd door de mensen.

20 januari 2017 zal herinnerd worden als de dag dat het volk weer de heersers van deze natie werd.

De vergeten mannen en vrouwen van ons land zullen niet langer worden vergeten. Iedereen luistert nu naar je.

Je kwam met tientallen miljoenen om deel uit te maken van een historische beweging – zoals de wereld nog nooit eerder heeft gezien.

Centraal in deze beweging staat een cruciale overtuiging: dat een natie bestaat om haar burgers te dienen.

Amerikanen willen geweldige scholen voor hun kinderen, veilige buurten voor hun gezinnen en goede banen voor zichzelf.

Dit zijn rechtvaardige en redelijke eisen van rechtschapen mensen en een rechtvaardig publiek.

Maar voor te veel van onze burgers bestaat er een andere realiteit.

Moeders en kinderen die vastzitten in armoede in onze binnensteden, verroeste fabrieken die als grafstenen over het landschap van ons land verspreid liggen. (1)

Een onderwijssysteem met contant geld, maar waardoor onze jonge en mooie studenten van alle kennis verstoken blijven.

En de misdaad en de bendes en de drugs die te veel levens hebben gestolen en ons land zo veel niet-gerealiseerd potentieel hebben beroofd.

We zijn één natie, en hun pijn is onze pijn, hun dromen zijn onze dromen, we delen één natie, één huis en één glorieuze bestemming.

Dit Amerikaanse bloedbad stopt hier en stopt nu.

Wij zijn één natie en hun pijn is onze pijn; hun dromen zijn onze dromen; en hun succes zal ons succes zijn. We delen één hart, één huis en één glorieuze bestemming.

De ambtseed die ik vandaag afleg, is een eed van trouw aan alle Amerikanen. Decennialang hebben we de buitenlandse industrie verrijkt ten koste van de Amerikaanse industrie, de legers van andere landen gesubsidieerd en tegelijkertijd de zeer trieste uitputting van ons eigen leger mogelijk gemaakt.

We hebben de grenzen van andere landen verdedigd, terwijl we weigerden de onze te verdedigen.

En besteedde triljoenen en triljoenen dollars in het buitenland terwijl de Amerikaanse infrastructuur in verval en verval raakte.

We hebben andere landen rijk gemaakt terwijl de rijkdom, kracht en het vertrouwen van ons land aan de horizon verdwenen zijn.

Een voor een sloten de fabrieken en verlieten onze kusten zonder zelfs maar na te denken over de miljoenen Amerikaanse arbeiders die achterbleven. (2)

De rijkdom van onze middenklasse is uit hun huizen gerukt en vervolgens over de hele wereld herverdeeld.

Maar dat is het verleden en nu kijken we alleen naar de toekomst.

We zijn hier vandaag bijeengekomen en vaardigen een nieuw decreet uit dat gehoord moet worden in elke stad, in elke buitenlandse hoofdstad en in elke machtszaal – vanaf deze dag zal een nieuwe visie ons land besturen – vanaf deze dag zal het alleen Amerika eerst zijn – Amerika eerst!

Elke beslissing over handel, belastingen, immigratie en buitenlandse zaken zal ten goede komen aan Amerikaanse arbeiders en Amerikaanse gezinnen.

We moeten onze grenzen beschermen tegen de verwoestingen van andere landen, onze producten maken, onze bedrijven stelen en onze banen vernietigen.

Bescherming leidt tot grote welvaart en kracht. Ik zal voor je vechten met elke ademhaling in mijn lichaam en ik zal je nooit teleurstellen.

Amerika zal weer gaan winnen; winnen als nooit tevoren.

We zullen onze banen terugbrengen, we zullen onze grenzen terugbrengen, we zullen onze rijkdom terugbrengen en we zullen onze dromen terugbrengen.

We zullen nieuwe wegen en snelwegen en bruggen en tunnels en spoorwegen aanleggen in ons prachtige land.

We zullen onze mensen uit de bijstand halen en weer aan het werk krijgen – ons land herbouwen met Amerikaanse handen en Amerikaanse arbeiders.

We zullen twee eenvoudige regels volgen: Amerikaan kopen en Amerikaan inhuren.

We zullen naar goede wil vriendschap zoeken met de naties van de wereld, maar we doen dit met het besef dat het het recht is van alle naties om hun eigen belangen voorop te stellen.

We proberen niemand onze manier van leven op te leggen, maar laten het eerder als voorbeeld schijnen. We zullen stralen voor iedereen om te volgen.

We zullen oude allianties versterken en nieuwe vormen, en de beschaafde wereld verenigen tegen radicaal islamitisch terrorisme dat we van de aardbodem zullen uitroeien.

Aan de basis van onze politiek zal een totale trouw aan de Verenigde Staten van Amerika liggen. En door onze loyaliteit aan ons land zullen we onze loyaliteit aan elkaar herontdekken. Als je je hart openstelt voor patriottisme, is er geen ruimte voor vooroordelen.

De bijbel vertelt ons hoe goed en aangenaam het is als Gods volk in eenheid samenleeft.

We moeten openlijk spreken, eerlijk over onze meningsverschillen debatteren, maar altijd solidariteit nastreven.

Als Amerika verenigd is, is Amerika totaal niet te stoppen.

Er mag geen angst zijn: we worden beschermd en we zullen altijd worden beschermd. We zullen worden beschermd door de grote mannen en vrouwen van ons leger en wetshandhaving. En het allerbelangrijkste: we zullen worden beschermd door God.

Ten slotte moeten we groot denken en nog groter dromen. In Amerika begrijpen we dat een natie alleen leeft zolang ze ernaar streeft.

We zullen niet langer politici accepteren die allemaal praten en geen actie ondernemen, constant klagen maar er nooit iets aan doen.

De tijd voor lege praatjes is voorbij; nu komt het uur van actie.

Laat niemand u vertellen dat het niet kan. Geen enkele uitdaging kan het hart, de strijd en de geest van Amerika evenaren. We zullen niet falen; ons land zal weer gedijen en bloeien.

We staan aan het begin van een nieuw millennium, klaar om de mysteries van de ruimte te ontrafelen, de aarde te bevrijden van de ellende van ziekten en de energieën, industrieën en technologieën van morgen te benutten.

Een nieuwe nationale trots zal onze ziel beroeren, onze blik verheffen en onze verdeeldheid genezen. Het is tijd om die oude wijsheid te onthouden die onze soldaten nooit zullen vergeten, dat of we nu zwart, bruin of wit zijn, we bloeden allemaal hetzelfde rode bloed van patriotten.

We genieten allemaal van dezelfde glorieuze vrijheden en we groeten allemaal dezelfde grote Amerikaanse vlag en of er nu een kind wordt geboren in de stadsuitbreiding van Detroit of de winderige vlaktes van Nebraska, ze kijken op naar dezelfde nachtelijke hemel, ze vullen hun hart met de dezelfde dromen, en ze worden doordrenkt met de levensadem van dezelfde almachtige schepper.

Dus voor alle Amerikanen in elke stad dichtbij en ver, klein en groot, van berg tot berg, van oceaan tot oceaan, hoor deze woorden: je zult nooit meer genegeerd worden.

Uw stem, uw hoop en uw dromen zullen onze Amerikaanse bestemming bepalen.

En uw moed, goedheid en liefde zullen ons voor altijd begeleiden.

Samen zullen we Amerika weer sterk maken; we zullen Amerika weer rijk maken; we zullen Amerika weer trots maken; we zullen Amerika weer veilig maken; en ja – samen zullen we Amerika weer geweldig maken.

Dank je.

God zegene u.

En God zegene Amerika.

De legendarische uitspraak van een patriot: “Een land zonder grens is geen land. Een regering die haar eigen wetten niet respecteert is geen regering. Een regering dat zijn eigen burgers niet dient is geen regering”. Donald Trump, 2015. Republikeins president kandidaat.

Trump de onbekende

(1). https://adintuitu.wordpress.com/2020/09/01/deep-south/

(1). https://adintuitu.wordpress.com/2018/03/29/de-globaliserings-paradox/

(2). https://adintuitu.wordpress.com/2021/01/14/handelsoorlogen-toen-en-nu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s