Mijn verloren zoon.

Door Aicha el Wafi

Aicha El Wafi, Zacarias Moussaoui’s mother, guest of the 200th edition of “Zone Interdite” which will be broadcast on 20 January 2002 on M6. Zacarias Moussaoui was indicted in the USA for alleged involvement in the September 11 terrorist attacks. (Photo by Eric Fougere/VIP Images/Corbis via Getty Images)

Samenvatting: Aicha el Wafi is de moeder van wat wel de ‘twintigste kaper’ genoemd wordt. Haar zoon Zacarias Moussaoui is medeschuldig bevonden aan de aanslagen van 11 september 2001. In dit boek vertelt Aicha el Wafi over haar eigen bizarre onrechtvaardige leven bij haar familie , over haar strijd voor gelijkheid in een uiterst vrouw onvriendelijke patriarchale cultuur.

Een citaat uit haar boek waar ze haar ongenoegen uit over de behandeling van vrouwen in Marokko.

Haar zoektocht naar de waarheid omtrent de daden van haar zoon , zijn proces en haar reizen naar de Verenigde Staten waar zij ook in het kader van het ‘Forgiveness Project’ ontmoetingen had met nabestaanden van de slachtoffers van 11 september. Aicha el Wafi groeit op in een klein Marokkaans dorp, wordt op haar veertiende uitgehuwelijkt aan een zeer gewelddadige man en verhuist met hem naar Frankrijk waar ze zes kinderen krijgt. Na jaren ellende en mishandeling weet ze een scheiding af te dwingen, leert lezen en schrijven, volgt cursussen en wordt postbode. Ze beschrijft hoe ze haar jongste zoon ziet verbitteren, veranderen en radicaliseren tot al-Qaida-lid. Een vlot geschreven, aangrijpend portret van een Marokkaans-Franse vrouw en haar zoektocht naar de waarheid rond haar zoon.


Zacarias Moussaoui, veroordeeld tot levenslang zonder mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating voor zijn vermeende betrokkenheid bij de aanslagen van 11 September, werd volgens zijn moeder, Aicha El Wafi, veroordeeld omdat “hij Amerika en de Joden had vervloekt tijdens zijn proces” in Virginia in 2006.

Moussaoui, 20e kaper van 11 September, een paar dagen voor de aanslagen op het World Trade Center gearresteerd, zit zijn straf uit in een ondergrondse cel van vier vierkante meter in “Alcatraz of the Rockies”, en zwaar bewaakte penitentiaire centrum in Florence, Colorado. Aicha El-Wafi legt aan de Britse krant “The Independent” uit dat zij nog steeds denkt aan de “aangename en lieve” jongen dat haar zoon was.

Aicha El-Wafi, 65, die de Britse verslaggevers ontving in haar huis in Narbonne, Frankrijk, waar ze Zacarias, zijn broer en drie zussen heeft opgevoed, leeft enkel van haar herinneringen, te midden van familiefoto’s met Zacarias, nu 43 en met wie ze al zes jaar niet heeft gesproken. De vrouw die vecht om haar zoon te doen vrijspreken omdat ze ervan overtuigd is dat hij niets te maken heeft met de aanslagen op het Pentagon en het World Trade Center, denkt dat de isolatie aan haar zoon werd opgelegd.

Voormalige leden van Al Qaeda, donderdag geciteerd door het satellietkanaal Al-Arabia, zeggen dat Zacarias Moussaoui niets te maken heeft met de aanslagen van 11 september omdat hij niet werd gekozen door de leider van Al-Qaeda, , Osama bin Laden “vanwege zijn ongeduld”, aldus de voormalige luitenant van Osama bin Laden, de Maleisische Yazid Zubair.

Moussaoui, getraind in één van de kampen van Al Qaeda in Kandahar, Afghanistan, in 1998, wilde koste wat het kost deelnemen aan de aanslagen van 11 september 2001 in de VS, maar zou op het laatste moment zijn bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s