IS. Tot alles in staat

Samenvatting.

* Ineens kende de hele wereld die twee letters: IS, een terreurgroep die midden in de chaos van Irak en Syrië de Islamitische Staat uitriep. Het Westen was overdonderd en greep in, maar IS laat zich niet makkelijk verslaan. Wie zijn deze mensen precies, wat willen ze en waar komen ze vandaan? In IS – Tot alles in staat neemt de ervaren oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen de lezer mee op reis; naar het New York van net na 9/11 en de oorlogen in Irak en Syrië. Als een van de weinige journalisten gaat Melissen nog naar plekken waar een aantal van zijn collega’s is ontvoerd en later onthoofd. Melissen laat zien hoe een vruchtbare voedingsbodem kon ontstaan van waaruit een onbeduidend groepje rebellen uitgroeide 
tot een van de rijkste en meest meedogenloze terreurbewegingen ooit. Een beweging die handig gebruikmaakt van sociale media en een grote aantrekkingskracht uitoefent op buitenlandse jihadisten, ook uit Nederland. Inmiddels probeert een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten IS te verslaan. Maar gaat dat lukken? Of zal IS altijd weer van zich laten horen met aanslagen, waar ook ter wereld?

Hans Jaap Melissen werkt al vele jaren als freelance journalist in talloze oorlogs en crisisgebieden. In 2011 riep HP/De Tijd Melissen uit tot ‘Beste Midden-Oosten Correspondent’ en in 2012 werd hij verkozen tot ‘Journalist van het Jaar’. Zijn eerste boek, Haïti, een ramp voor journalisten, werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs, voor het beste journalistieke boek.

Foto: Hans Jaap Melissen.

Recensie(s)

De opkomst van terreurbeweging IS (ISIS) houdt velen bezig. Vrijwel gelijktijdig publiceerden twee journalisten een boek over de machtsontplooiing van IS in Irak en Syrië. Judit Neurink (‘De oorlog van ISIS’, 2015)* legde onder andere nadruk op de kwalijke rol van het Maliki-bewind in Irak. Het boek van freelance-journalist Hans Jaap Melissen is persoonlijker: hij bezocht Irak en Syrië vele malen. De eerste delen van zijn boek ‘IS : tot alles in staat’ bevatten reportages van zijn steeds riskantere reizen in 2003-2012. Hij schrijft in directe stijl, vervat in tegenwoordige tijd. We maken onder anderen kennis met gidsen, artsen en strijders. Zijn eigen angstgevoelens verhult hij niet. Midden in de Syrische burgeroorlog laat hij voelen hoe het is om onder vuur te liggen, in een half verwoeste stad. Het land is dan al uiteengevallen in elkaar bevechtende strijdgroepen. In het laatste deel geeft Melissen meer analyse en interpretatie uit 2014, naast een beschrijving van openlijke, doelbewuste wreedheden van IS, de motivatie van jihad-gangers en kansen voor de anti-IS-coalitie. Goed leesbaar en geschikt als introductie.

Dr. J.L.G. v. Oudheusden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s