Drie dingen die je moet weten over toenemende vervolging in Afrika

De titel deed je ongetwijfeld denken aan de verwoestende invloed van groeperingen zoals Boko Haram in Nigeria en al-Shabaab in Kenia. De afgelopen jaren overvielen ze christelijke dorpen, ontvoerden ze jonge christelijke vrouwen en doodden ze niet-moslims. Sinds een aantal jaar ligt er nog een heel nieuw gevaar op de loer voor Afrikaanse christenen: de niet-radicale islam. Op directe of meer indirecte manieren vormt deze groep een bedreiging voor de Afrikaanse kerk.

1 op de 11 christenen wordt vervolgd.

Ranglijst christenvervolging.png

1. Moslimgroepen bieden hulp aan met bijbedoelingen
Hulp aanbieden aan kwetsbare christenen is een van de manieren waarop de niet-radicale islam te werk gaat om de Afrikaanse kerk te verzwakken. Zo leggen moslims waterbronnen aan in droge regio’s waar christenen wonen en verstrekken ze hen leningen. Wanneer je er gebruik van wilt maken, word je verplicht om je islamitisch te kleden en moslims op een islamitische manier te groeten. Abdul Razak*, een moslimbekeerling, legt uit: “Ze doen dit om mensen steeds dichter naar hen toe te trekken.”

Asabe uit Nigeria kwam achter de slinkse werkwijze van moslims toen hij een lening van hen accepteerde. “Het leven werd zo moeilijk. We hadden geen voedsel en ook geen mest. Daarom besloten we om ons aan te sluiten bij een moslimgroep. Op dat moment hadden we niet door dat de lening een manier was om ons naar de islam toe te trekken”, zegt ze. “De problemen ontstonden toen we de leningen niet terug konden betalen. Op een dag zag ik een mevrouw die haar lening niet terug kon betalen, wegrennen. Ze grepen haar en sleurden haar terug. Ze wilden haar schuld kwijtschelden als ze zich zou bekeren tot de islam.”

2. Moslims praten eerbiedig over Jezus uit de Koran
Een andere manier om christenen te winnen voor de islam is door aan te sluiten bij het geloof in de Here Jezus, volgens Open Doors-veldwerker Jack van Tol. Zo wijzen moslims erop dat in de Koran ook over de Here Jezus wordt gesproken en praten ze heel eerbiedig over Hem. Afrikaanse christenen, verzwakt door allerlei zorgen, krijgen hierdoor het idee alsof ze dezelfde God dienen. Kinderen worden op verschillende manieren overgehaald om naar de moskee te gaan, jongeren worden behandeld als tweederangsburgers. Waarom dan niet in de Jezus uit de Koran geloven als je daardoor wel mee gaat tellen? De verleiding is groot en gevaarlijk!

3. Christenen zijn niet weerbaar genoeg
Wanneer christenen onvoldoende getraind worden in het volgen van de Here Jezus vallen ze makkelijk ten prooi. Dit geldt ook voor Afrikaanse christenen. Ze weten vaak te weinig over hun geloof om in discussie te gaan met gematigde moslims. Tegelijkertijd begrijpen ze te weinig van de islam om door de leugens heen te zien. Dit draagt allemaal bij aan de uitbreiding van de islam en aan de vervolging en beproeving van christenen.

Open Doors wil in deze moeilijke tijden naast de Afrikaanse kerk staan. Dit doen we door in onder andere Nigeria en Kenia verschillende soorten trainingen te geven in bijvoorbeeld discipelschap en bewustwording.

Asabe en haar gezin werden geholpen door het sociaal-economische ontwikkelingsprogramma. Ze blikt terug: “Juist op het moment dat we onze schulden niet konden afbetalen, zond God ons Open Doors. Ze onderwezen ons en daarna gaven ze ons mest en een lening. Ik wil Open Doors bedanken. Willen jullie ook andere vrouwen helpen zoals jullie ons geholpen hebben?”

– Dank dat Asabe en haar gezin op het juiste moment in aanraking kwamen met Open Doors en dat ze hulp hebben ontvangen.
– Bid voor bescherming van Afrikaanse christenen die te maken krijgen met de tactieken van de niet-radicale islam.
– Bid dat het werk van Open Doors onder Afrikaanse christenen tot zegen zal zijn, zodat ze getuigen zijn voor hun omgeving.

Bron.

https://www.opendoors.nl/nieuwsbrief/drie-bedreigingen-voor-de-afrikaanse-kerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s