“Het rommelt in islamologenland. Revisionistische wetenschappers stellen kritische vragen bij het traditionele verhaal over Mohammed en het begin van de Islam. Hoewel hun antwoorden niet altijd even overtuigend zijn, is de reactie uit de traditionele hoek opvallend fel. Sinds enkele jaren is er een klein groepje wetenschappers dat kritische vragen stelt over de historiciteit van de profeet Mohammed en het ontstaan van de Islam. Die discussie is voor buitenstaanders heel moeilijk te volgen. Bijna niemand in het Westen beheerst het Arabisch van de Koran en tussen de weinige experts woeden heftige debatten over de juiste vertaling en interpretatie. De journalisten Eildert Mulder en Thomas Milo hebben in een zeer toegankelijk boek De omstreden bronnen van de Islam (2009) deze complexe discussie voor een breed publiek ontsloten.”
Lees verder op:
Eildert Mulder is Arabist, Midden-Oostendeskundige en redacteur bij Trouw. Begin jaren tachtig diende hij verschillende malen als kapitein-tolk bij de bataljonstaf van het Nederlandse detachement van de vredesmacht Unifil in het zuiden van Libanon.
Samenvatting:
Het klassieke, orthodoxe verhaal over het ontstaan van de Koran en de islam ondervindt tegenwerpingen vanuit verschillende invalshoeken. Wat houden deze tegenwerpingen in en hoe kunnen ze en bijdrage leveren aan het debat over de islam?
In het jaar 600 was er nog geen islam en twee eeuwen later wel. Dat staat vast. Maar wat gebeurde er tussentijds? Het orthodox islamitische verhaal oogt glashelder: de Koran zou in 23 jaar zijn geopenbaard aan een profeet, Mohammed. Na diens dood stichtten zijn aanhangers een wereldrijk. Veel westerse islamologen volgen die visie eerbiedig. Maar vakgenoten betwijfelen dit scenario. Ze baseren zich op oude koranhandschriften, berichten van tijdgenoten en archeologisch materiaal, zoals inscripties en munten. Hun conclusie: het orthodoxe verhaal klopt niet. Zo zit volgens Christoph Luxenberg de Arabische tekst van de Koran vol met invloeden uit het nauw verwante Aramees. De maagden van het paradijs, stelt hij, zijn druiven. Ook de historiciteit van Mohammed komt in dit boek aan de orde. De eerste kaliefen op de oude munten blijken getooid met christelijke symbolen en de Koran vertoont sporen van meerdere auteurs.
Voor wie in de talloze populaire inleidingen tot de islam met hun voorspelbare inhoud onvoldoende verhelderende informatie vindt, is dit boek onmisbaar.
https://www.bol.com/nl/p/de-omstreden-bronnen-van-de-islam/1001004006201006/
Zie ook:
Forbidden truth
Charfi is a devout Muslim. He has never been a member of a political party, refused to support the ex-dictator Ben Ali in elections and was therefore forced to retire early from his post as deacon at the University of Tunis. After that, his work was censored and a publication ban was placed on him. But he never gave up, retiring from public life and starting a research group for his Koran project. There was no salary. Germanyʹs Konrad Adenauer Stiftung financed trips to archives in Yemen and Berlin. Finally, a Lebanese patron agreed to finance the complex, full-colour printing of the volumes in Rabat.