Dat kan toch veel mooier.

Featured Image -- 5096

Hanno Rauterberg

over de Muur die Donald Trump gaat bouwen

Die Zeit, nr 11, 9 maart 2017, 38.

(niet geautoriseerde vertaling; literatuurverwijzingen en afbeeldingen toegevoegd door de vertaler)

Dezer dagen wordt er een begin gemaakt met het grootste architectuurproject van onze tijd: Donald Trump gaat zijn muur bouwen. Is die werkelijk zo weerzinwekkend als velen beweren?

Toen enkele weken geleden een van mijn collega’s, Kai Dieckmann, chef-redacteur van Bild, naar de USA vloog voor een interview met Donald Trump, had hij een stukje van de Berlijnse Muur in zijn bagage. Dit cadeautje had de stemming makkelijk kunnen bederven. Immers, om de licht ontvlambare murenbouwer te verrassen met een souvenir dat herinnerde aan de dromen van 1989, toen grenzen open vielen en een nieuw tijdperk zonder muren begon, was op zijn zachtst gezegd, zeer gewaagd.

Maar Trump nam het brokstuk goed gemutst in ontvangst, kennelijk vatte hij het niet zozeer op als een historische waarschuwing maar als een belofte voor de toekomst. Geen enkel bouwwerk uit de vorige eeuw was zo uitgesproken en vooral ook zo dwingend als de muur tussen Oost en West. En Trump wilde nu juist deze macht van de architectuur, haar splijtend-scheidende werking te gebruiken voor zijn plannen voor de Amerikaanse grensbewaking.

Lees verder op:

https://edtaverne.wordpress.com/2017/03/20/dat-kan-toch-veel-mooier/

Naschrift redactie.

Wat de bedoeld de schrijver nou eigenlijk? “Tear down this wall” was de oproep van Ronald Reagan aan president Gotbatsjov op 12 juni 1987. Een oproep tot vrije doorgang naar het westen, want deze muur was vooral bedoeld om Sovjet burgers binnen te houden. Hoe afschrikwekkend al deze nieuwe bouwwerken ook zijn, het doel ervan is om de massale toevloed van “vluchtelingen” afkomstig uit fale states, bestuurd door corrupte ondeskundige potentaten te weren in de hoop het eigen land te behoeden van een zekere anarchie. Leg de problemen van de “fale states” niet op het bordje van andere leiders die hun eigen burgers er juist voor proberen te behoeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s