Een ander Nederland.

Tommy Wieringa. Een ander Nederland.

Foto: Rapper Boef

rapper-boef

In zijn column van zaterdag 1 oktober steekt Wiereinga de rapper Boef een veer in zijn achterste met de opmerking in RTL Late Night tegenover minister Hennis-Plaschgaert. Daarin zei hij. “Mijn leven ziet er anders uit, ik woon in een ander Nederland dan zij.” Daarmee doelend op het standsverschil tussen hem en de minister. Van deze oproerkraaier die al driemaal in de gevangenis had gezeten, was volgens Wieringa nog “veel te verwachten”.

Een ander Nederland, ja inderdaad, Nederland is aan het veranderen en dan niet in positieve zin.

Dan volgt een betoog over de Nederlandse identiteit die volgens Wieringa in een diepe crisis is geraakt na de uitspraak van Princess Maxima die na zeven jaar ‘geen Nederlandse identiteit’ had ontdekt. Tja dat is nogal wat om dat te zeggen van een land dat al eeuwenlang geen dictatuur van eigen bodem meer kent, door een dochter van een politicus die zelf hand en spandiensten verrichtte aan een dictator. Er valt hier in Nederland iets te verdedigen, maar wat is dat precies? Dan komt een volgens Wieringa een armzalige definitie uit de mond van Halbe Zijlstra die de vrijheid als de belangrijkste te verdedigen waarde noemde middels een ongelukkige vergelijking zonder ideologisch vergezicht. Vervolgens neemt Wieringa een ander al even weinig zeggend citaat over vrijheid van Oscar Wilde als voorbeeld. “Wie zou er niet gelukkig zijn met vrijheid, boeken, bloemen en de maan?” Misschien dat het de heer Wieringa is ontgaan, maar er zijn er zat, ook in Nederland die het niet zo zien zitten met die vrijheid, te denken valt bv aan de inmiddels verboden groepering “Sharia4Holland”.

 

download

Nee, Ik zou daar liever een andere, meer bij de Nederlandse traditie passend citaat neergezet hebben. ” De enige vrijheid die telt, is de vrijheid om af te wijken”. Maar die magische formule werkt alleen als die in het algemeen door iedereen wordt gedeeld. Zolang dat niet zo is zullen we ons de “vrijheid” moeten permitteren om diegene of datgene te bestrijden die die vrijheid in de weg staan. Zie Karl Popper, ” The open society and it’s enemy’s.

sharia

Daarbij is het van cruciaal belang de “jager” van de “prooi” en de vijand van de bevrijder te kunnen onderscheiden, iets wat Wieringa nou niet echt in de vingers heeft.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s