Het VW debacle.
Foto, VW, Wolfsburg.
Sinds kort is het in Duitsland verplicht om in de winter bij vorst, alle ruiten en ook de buitenspiegels geheel ijsvrij te maken, op straffe van een boete. Frappant is dat men daarbij ook een extra boete kan krijgen als men tijdens het ijs vrijmaken de motor van de auto laat warmdraaien, vanwege de onnodige milieuvervuiling door uitlaatgassen. Dat uitlaatgassen giftig zijn wisten we al, desondanks stappen we vrolijk en zonder wroeging elke dag weer in de auto of het vliegtuig en blazen met elk kilogram benzine of diesel ongestraft ca 16 kilogram uitlaatgassen, waarvan ruim drie kilogram CO2, de atmosfeer in. Om te voldoen aan de NOx emissie-eisen, waar het bij dit schandaal allemaal om draait, kan men beter met een oude rokende walmende diesel rijden. Dat die hoge NOx emissies nauw en onlosmakelijk samenhangen met een zuiniger en efficiënt brandstofverbruik is eigenlijk moeilijk te vatten.
Vorig jaar september verschenen de eerste berichten over de beruchte sjoemelsoftware van VW in de media, een fraudezaak die zou uitgroeien tot het tot nu toe grootste schandaal in de auto-industrie.
Voor de leek, hier eerste een stukje motortechniek. Voor het gemak beperk ik me hierbij even tot dieselmotoren. Dieselmotoren zijn al ruim een halve eeuw razend populair bij zwaar transport, bv treinen, de landbouw, scheepvaart, grondverzet, etc etc. kortom overal waar veel tractie nodig is. Sinds enkele decennia ook in personen auto`s vanwege hun betrouwbaarheid en rendement ( gem. 40 % t.o benzine 25 %) De eerste generatie dieselmotoren krijgen hun ontbranding niet zoals bij benzine motoren dmv een vonk in de verbrandingskamer, maar door inspuiting van een klein beetje dieselbrandstof onder hoge druk (400 bar) via een brandstofpomp die voor elke cilinder via een plunjer en een hogedrukleiding een beetje brandstof naar de verstuiver pompt.
Common-rail is een nieuwe techniek voor de inspuiting van brandstof in injectiemotoren.
Begin jaren negentig werd er door de Fiat groep een nieuw systeem ontwikkeld om het rendement te verhogen, de Common-rail dieselmotoren. Ze werd ontwikkeld door de researchfirma Elasis uit Napels die onderdeel was van de Fiat-groep. In 1993 hadden de Italianen het prototype van hun nieuwe inspuiting gereed. Door problemen met de toleranties van de injectoren mislukte de geplande serieproductie, daarom zocht Fiat in 1994 een partner. Bosch kocht de patenten en nam de firma Elasis over.
Het is een revolutionair systeem waarbij de traditionele brandstofpomp wordt vervangen door een rechtstreeks door de motor aangedreven pomp die een brandstofleiding (die in verbinding staat met alle verstuivers), constant onder zeer hoge druk (1500 a 2000 tot inmiddels 3000 bar) houdt en het inspuitingsmoment wordt bepaald door een kleine boordcomputer die minuscule klepjes in de injector (verstuiver) opent en sluit op het juiste moment. De injectoren zijn uitgerust met een elektromagnetische klep die zeer snel kan openen en sluiten (bij moderne systemen zelfs meerdere keren per cyclus), aangestuurd door het motormanagement. (software). Dit Hi-techsysteem is doelbewust ontwikkeld om het rendement van de motoren te verbeteren, het brandstofverbruik te verlagen en de uitlaatgasemissie te beperken door middel van uitgekiende software. (Deze techniek maakt het mogelijk, om bij het afremmen op de motor ( uit laten vieren) en afdaling van een helling, de brandstoftoevoer geheel af te sluiten bij het loslaten van het gaspedaal). Het probleem is, als het verbruik omlaag moet, het rendement automatisch omhoog moet ( de verbranding efficiënter), de verbrandingstemperatuur ook omhoog moet waardoor er meer stikstofdeeltjes worden verbrand en de NOx emissie stijgt. Men kan niet de kool en de geit sparen, ook VW kan dat niet. Om aan de absurd hoge emissie-eisen te voldoen werd er met de software dus gesjoemeld.
De eerste berichten over de fraude.
Uit een op 18 september 2015 gepubliceerd onderzoek van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB) blijkt dat Volkswagen, ’s werelds op één na grootste autobouwer, de strenge milieueisen met zijn dieselmotoren ontloopt. De auto`s van VW zouden bovendien niet aan de in de folders beloofde uitlaatgasemissies voldoen. Er bleek een verschil in de gemeten emissies op de weg en op de rollentestbank te zijn gemeten. Daaruit bleek dat er gesjoemeld is met de digitale motorafstelling, er zou software ingebouwd zijn die een proefrit op de weg kan onderscheiden van een test op de rollenbank waarbij in het laatste geval de motorsoftware de motormanagementafstelling veranderd om aan de gestelde eisen te voldoen.Het gaat om stikstofoxiden (NOx). NOx-uitstoot veroorzaakt smog en ozon en is daarom schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Volgens het EPA-onderzoek stoten de dieselmotoren tot veertig keer de toegestane hoeveelheid NOx uit.
Een nieuw woord in de vocabulaire.
De opwinding was groot en werd breed uitgemeten in de media, VW zou doelbewust het milieu en het klimaat ernstige schade toebrengen en er werden zelfs parallellen getrokken met de gaskamers van de Nazi`s. Dat is pertinent onjuist, er werd niet gesjoemeld met de bedoeling opzettelijk meer schadelijke stoffen in de atmosfeer te brengen, maar met de cijfers over die uitstoot, maar het kwaad was al geschied.
Maanden later kwam de aap uit de mouw, VW managers waren al veel langer bekend met de inbouw van de “sjoemelsoftware”. Het zou de enige mogelijkheid zijn om aan de strenge Amerikaanse emissie-eisen te voldoen. Dat betekent in het kort dat bij een innovatief concern als VW , ondanks de modernste techniek, de grenzen van de technische mogelijkheden wat betreft motormanagement en uitlaatgas-emissies waren bereikt. Door geredeneerd betekent dat hetzelfde voor de verbruikscijfers op de weg, de grens van het technisch kunnen was voorlopig bereikt. De auto`s met de sjoemelsoftware zijn niet slechter of presteren niet minder op de weg dan alle andere VW auto`s waar die sjoemelsoftware niet ingebouwd is. Tenzij VW speciale motoren voor de Amerikaanse markt bouwt. Ze zijn alleen “besmet” door de sjoemelsoftware. Het is dus een papieren kwestie, een kwestie die inmiddels bij VW tot ongekend hoge schadeclaims heeft geleidt. Eigenaars van auto`s met de bewuste sjoemelsoftware zagen opeens dollartekens en stortten zich als hyena’s op hun leverancier. Men eiste van VW dat hun auto teruggekocht werd of tenminste de sjoemelsoftware werd aangepast of vervangen wat in de meeste gevallen zelfs tot hogere verbruikscijfers en dus ook hogere uitlaatgasemissies leidde. Als iedereen zijn nuchtere verstand had gebruikt, dan had men kunnen volstaan met het vermelden van de juiste praktijksverbruikscijfers en emissies, herdrukken van de folders met de juiste cijfers, in plaats van de miljarden verslindende terugroep en inruilacties. De kosten daarvoor lopen inmiddels in de miljarden, die het bedrijf de kop zou kunnen gaan kosten met grote gevolgen voor duizenden VW medewerkers.
Maar nee, VW had de zaak bedonderd, Barbertje moest hangen!
En, nee, ik heb geen VW aandelen, mocht u dat denken.
Schadeclaims en boetes lopen inmiddels op tot 65 miljard!
“Auf Volkswagen rollen wegen des Abgas-Skandals bei Dieselfahrzeugen Strafzahlungen zu, die wohl weit in die Milliarden gehen.
Die Rechnung wird hoch: Schadenersatz, Rückzahlung von Subventionen, Absatzrückgang, Rückrufaktionen von Millionen VW-Fahrzeugen …
http://www.bild.de/geld/wirtschaft/wirtschaft/milliarden-welle-von-klagen-42778776.bild.html