Vrijheid.

 

 

MLK

“Er is niets belangrijker in de wereld dan vrijheid. Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen, het is het waard om er je baan voor te verliezen, het is het waard om er voor in de gevangenis te zitten. Ik ben liever een vrije pauper dan een rijke slaaf. Ik zou liever sterven in bittere armoede met mijn overtuigingen, dan leven in weelde zonder zelfrespect”. Martin Luther King.

 

Ieder mens, ongeacht zijn of haar huidskleur, word als gelijke geboren, vrij en onbevangen.

Ieder mens is ook een product van zijn of haar opvoeding, omgeving, vrienden, schoolkeuze, cultuur en niet te verwaarlozen, de keuze van de boeken die je leest. Ieder mens die heeft leren lezen en de beschikking heeft over een bibliotheek in zijn of haar omgeving, heeft de keuze om die boeken te lezen die zijn honger naar welke interesse dan ook te stillen. Dat kan van alles zijn, romannetjes, stripboeken, detectives, sciencefiction, non-fiction, geschiedenis en ga zo maar door. Je hoeft ook geen historicus, wetenschapper of geleerde te zijn levens of wereldbeschouwelijke boeken te kiezen, als je maar begrijpend kunt lezen.

In mijn jeugd al werd ik door mijn ouders voorgelicht over de gruwelen van WOII en later de over de vertwijfelde vluchtpogingen van wanhopige mensen uit de landen achter het IJzeren Gordijn. Daar is mijn eerste basis gelegd voor wat ik later zou worden. Liberaal, cq vrijheidsdenker.

Mijn credo werd:”Ik ben absoluut voor vrijheid, maar niet voor absolute vrijheid”.

Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig maar inmiddels weet ik dat absolute vrijheid onvermijdelijk tot uitwassen leid, die weer tegen reacties oproept door hen die die vrijheid niet gunstig gezind zijn. En daarbij komt dan het karakter van de mens om de hoek kijken hoe ieder individu met die vrijheid omgaat..

Bewust zijn  bij de keuze van  je boeken en/of gewoon een opgewekte nieuwsgierigheid naar de geschiedenis en gevoel voor de menselijke logica waren de factoren die me op het pad van de “Libertariërs” (Vrijheidsdenkers) brachten die me leerden dat  vrijheid de moeite waard is en elke bedreiging daarvan verbaal bestreden moet worden. Van de vrouw-onvriendelijke SGP tot en met het schrijnende  Hindoeïstische kastenstelsel. Van linkse tot rechtse (religieuze) dictaturen.

“Welvaart is een vrucht van de vrijheid”. Alexis de Tocqueville.

 

Baruch Bento Spinoza. Amsterdam, 24 november 1632 – Den Haag, 21 februari 1677),
Spinoza in één van zijn brieven (Opera Posthuma) aan de Amsterdamse regentenzoon Albert Burgh in 1677,

“De katholieke Kerk? Dat was een organisatie gericht op het misleiden van mensen en ‘het bedwingen van de menselijke geest’. De enige organisatie ‘die haar hierin verre overtreft’, aldus Spinoza, was de islam”.

 

Quo Vadis, waarheen gaat gij? Waarvoor kiest u?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s