Ammoniak (een stikstofverbinding) kan een verwoestende invloed hebben op de natuur in gebieden met veel intensieve veehouderij, dat is bekend. Maar hoeveel ammoniak vanuit de veehouderij nu precies op de natuur belandt, is een groot mysterie. Volgens de berekeningen van de overheid is dat heel veel, maar de werkelijke metingen van het RIVM vertellen wat anders. Grote vraag is waarom de werkelijke meet-uitkomsten nagenoeg worden genegeerd; het kost zelfs moeite om de meetresultaten op een rij te krijgen.
Sinds omstreeks 1992 zijn er talloze maatregelen en beperkingen opgelegd aan de agrarische sector wegens de vermeende ammoniakuitstoot en de schadelijke gevolgen voor met name natuurgebieden. Kostbare ammoniakuitstoot beperkende maatregelen werden verplicht en tientallen boerderijen zijn met veel gemeenschapsgeld verplaatst uit de buurt van beschermde natuurgebieden.
Onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van vakblad V-focus publiceerde in 2014 een reeks artikelen over ammoniak. Strekking van de verhalen was dat het in 1992 ingezette ammoniakbeleid voor de landbouw nagenoeg geen effect heeft gehad op de concentratie ammoniak in de lucht. De overheid daarentegen beweert dat het beleid juist zeer succesvol is geweest. De reeks leidde tot veel Kamervragen, haalde de landelijke media en zorgde voor opschudding in landbouw- en milieukringen.
De overheid toont een grafiek met een door de jaren heen gestaag dalende ammoniakemissie. Zeer overtuigend voor buitenstaanders. De data in die grafiek zijn gebaseerd op het rekenmodel van het RIVM en Wageningen UR. Er zijn echter ook directe ammoniakmetingen van het RIVM en onderzoeksbureau LON en Rotgers toonde dat die nagenoeg geen afname laten zien.
Zelfstandig onderzoeker Jaap Hanekamp bracht in 1995 met stichting HAN (Heidelberg Appeal Nederland) het rapport ‘De wetenschappelijke basis van het Nederlandse ammoniakbeleid’ uit. Dat rapport plaatste toen al serieuze kanttekeningen bij het ammoniakbeleid. De recente opschudding over het nut en de noodzaak van het ammoniakbeleid vraagt om een update van dat onderzoek.
Lees verder op: