Echte boter.

Roomboter

Wie houdt van de Griekse keuken met veel groenten en fruit, olijfolie, vis peulvruchten en noten, boft volgens de Amerikaanse voedingsexpert dr. Simopoulos. Deze schrijfster van Het Omega Plan bestudeerde jarenlang de voedingsgewoonten van de bewoners van Kreta. Al tijden is namelijk bekend dat die veel minder vaak hart en vaatziekten en kanker hebben dan inwoners van de VS, Nederland en nog vijf andere westerse landen.
Volgens dr. Simopoulos is het geheim van een gezonde voeding vooral de goede verhouding tussen Omega/6 vetzuren) die o.a. voorkomen in zonnebloem/, maïs/ en saffloerolie’ en omega/3 vetzuren ( die bijvoorbeeld in vette vis, lijnzaad en donkergroene bladgroenten zitten). Doordat we zo`n veertig jaar geleden van de roomboter zijn overgestapt op (dieet) margarines en zonnebloem/, maïs/, en saffloerolie zouden we onze gezondheid in gevaar hebben gebracht.
Roomboter is weliswaar niet goed voor onze bloedvaten, maar het hoge linolzuur/gehalte in dieetmargarines en veel plantaardige oliën zou het risico op kanker en andere ernstige ziekten verhogen.
Ook Nederlandse onderzoekers aan Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu en diverse universiteiten komen tot de conclusie dat onze voeding te veel linolzuur bevat. Maar hoe draaien we de klok weer terug? Het Omega Plan biedt richtlijnen en recepten om de verstoorde vetzuurbalans weer in evenwicht te brengen. Belangrijkste
Motto: lang leve de olijfolie, vette vis en lijnzaad (olie).

Roomboter 2
.

Dieetmargarines hebben de naam gezonder te zijn dan roomboter. Onterecht, want roomboter is een natuurlijk product, dat naast een lekkere smaak nog tal van vitamines en mineralen bevat. Dat is anders bij de oliesoorten die gebruikt worden voor margarines. Die zijn industrieel zo drastisch bewerkt, dat ze niet meer zo gezond zijn dan ze misschien lijken. Bovendien blijkt, dat in roomboter ( en andere voedingsmiddelen) aanwezige cholesterol nauwelijks invloed heeft op de cholesterolhuishouding van het lichaam zelf. (Bron: Ortho magazine voor orthomoleculaire geneeskunde, vitamines en mineralen)
.
En glas melk tegen darmkanker?

Uit onderzoek van dokter Aloys Sesink blijkt dat calciumrijk voedsel, zoals zuivel, waarschijnlijk bescherming biedt tegen het ontstaan van darmkanker. Calcium bindt zich aan de kanker bevorderen stoffen in roodvlees, zodat ze niet kunnen oplossen in de darmwand, of de darmwand irriteren.
Melk tegen de blues.

Elke dag een glas melk zou wel eens kunnen helpen bij het bestrijden van PMS. De gunstige effecten komen van het calcium en de vitamine D in de melk, stellen wetenschappers. Deze voedingstoffen hebben in combinatie met een effect op het niveau van het vrouwelijk hormoon oestradiol, wat een belangrijk effect heeft op PMS. Magere en halfvolle melk bleken effectievere dan volle melk in het verlichten van de symptomen. Als u niet van melk houdt zijn kaas en cottage cheese en spinazie ook goede bronnen van calcium en vitamine D.

Yoghurt blijkt een probaat middel tegen slechte adem. Tweemaal daags 100 ml yoghurt vermindert het aantal ` geurverspreidende` bacteriën in de mond- en keelholte in zes weken met 80 procent, melde K.Hojo (Tsurumi Universiteit, Yokohama) tijdens een tandheelkundig congres in Baltimore op grond van een studie onder 24 personen.
Behalve slecht de adem namen ook de mate van tandvleesontsteking en plaquevorming op de tanden van de yoghurteters af. ( Dagblad vh N, zat. 19 maart.)

Maar dat is nog niet alles, volgens Rene Diekstra, psycholoog en columnist in het Dagblad van het Noorden, hebben de onderzoekers ontdekt dat de voedingsmiddelen uit “Het Omega Plan” ook een gunstige invloed hebben op de stofwisseling in de hersenen. En daarmee op het ontstaan, of liever gezegd, het voorkomen van psychische problemen en depressies.
En in dat rijtje voedingsmiddelen, hoort geen margarine maar, ……… echte boter!!

Boter of margarine?

Feiten om te weten…. en te delen.

WEET JIJ… het verschil tussen boter en margarine?

Lees door tot het eind en verbaas je!!!!

Beide hebben dezelfde hoeveelheid calorieën

Boter heeft iets meer verzadigde vetten, 8 gram tegen margarine met 5 gram.

Het hoge linolzuur/gehalte in dieetmargarines en veel plantaardige oliën verhogen de kans op kanker en andere ernstige ziekten

Margarine consumptie bij vrouwen verhoogt de kans op hartziekten met 53 % vergeleken met dezelfde hoeveelheid boter. Aldus een recent onderzoek van Harvard Medical.

Consumptie van boter verhoogt de opnamen van veel voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen

Boter bevat vele voedingsmineralen, margarine slechts een paar,
bovendien zijn deze toegevoegd.

Boter smaak veel beter dan margarine en verhoogd mogelijk de
smaak en aroma van andere voedingsmiddelen.

Boter bevorderd een goede verhouding tussen de Omega 3-6-9 vetzuren wat weer een gunstige invloed heeft op de stofwisseling in de hersenen. En daarmee op het ontstaan, of liever gezegd, het voorkomen van psychische problemen en depressies.

Boter bestaat al eeuwen, margarine nog geen honderd jaar.

En nu de margarine….

Bevat veel vrije onverzadigde verzuren….

Verdrievoudigd het risico op hart en kransslagader problemen….

Het verhoogd de totale cholesterol en LDL (de verkeerde cholesterol). En verlaagd de HDL cholesterol (de goede cholesterol).

Verhoogd de kans op kanker met de factor vijf…

Het verlaagt de kwaliteit van borstvoeding…

Verminderd de weerstand…

Verminderd de weerstand tegen suikerziekte…

Maar het meest verontrustende is…..

Een molecuul Margarine verschilt slecht één atoom met Plastic….

Alleen al dit feit is voor mij voldoende om margarine en alle andere voedingswaren die door hydrogenatie zijn bewerkt te vermijden.

( Bij hydrogenatie worden de waterstofmoleculen bewerkt zodat de moleculestructuur wordt gewijzigd).

Je kunt het zelf uitproberen: smeer een beetje margarine ergens in de garage of in de schaduw.
Na een paar dagen zul je een paar dingen opmerken.
Er zitten geen vliegen, zelf geen fruitvliegjes in de buurt ( dit zegt al genoeg).
Het rot niet en het ruikt niet anders, omdat het geen voedingswaarde heeft, niets wil erop groeien, zelfs geen micro-organismen…

Waarom??…. Omdat het bijna plastic is…

Is margarine nu echt bijna plastic?

Echte boter, niet te versmaden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s