Nieuwe goden, nieuwe tempels.

Even een andere kijk op een gangbare opinie: Let op dit is satire!

Ooit las ik in een duidelijk christelijk georiënteerde overlijdensadvertentie van iemand die in haar/zijn vrije tijd graag mocht vertoeven in de natuur, het volgende. “Ze was een natuurliefhebber en hield van de natuur. Houden van de natuur is hetzelfde als houden van God. Want God, dat is de natuur”. De nabestaanden hadden zichzelf hiermee uitgeroepen tot testamentair executeur over de persoonlijke religieuze belevenis van hun dierbare overledene. Wat de persoon daar zelf van gevonden zou hebben zullen we maar in het midden laten.

Maar het idee was al eerder geboren. Spinoza omschreef het als volgt. “De natuur is een substantie, is eeuwig en oneindig en omvat alle stof”. God is ook oneindig, eeuwig en omvat alle stof. Als de natuur en God identieke eigenschappen hebben dan zijn ze dezelfde, dus de natuur is god”. Logisch toch?? Dit idee heeft al bij veel mensen postgevat en inmiddels is de natuur als het ware een tweede of zelf de eerste en enige religie geworden. Voor al deze nieuwe gelovigen moeten er natuurlijk wel plaatsen (tempels) geschapen worden waar men regelmatig, zodra het weer, oeps,, de natuur cq God, het toelaat de gelovigen daar in alle rust en stilte samen kunnen komen om hun nieuwe god te aanbidden.

Kathedraal

Een van die nieuwe tempels, cq kathedralen, staat hier vlakbij met de klinkende naam: “Het Bargerveen”. Vrome eco-profeten, dienaars, hogepriesters en architecten van deze nieuwe tempels komen regelmatig bijeen om hun nieuwste bevindingen over de noodzaak van de bouw en uitbreiding van hun kathedraal aan de onderdanige (on)gelovigen uit te leggen. Voor de offergaven gaan ze niet meer met de klingelpuut rond maar alle financiële middelen zijn wettelijk geregeld zodat allen, vóór en tegenstanders aan hun heilige plannen meebetalen. Het moderne grasland en akkerland moet wijken voor het wassende water voor de nieuwe natuur. Want zo beweert men, natuur is goed voor de economie. Even wachten, als natuur goed is voor de economie, dan moeten de tegenhangers van die natuur, agglomeraties, landbouw en industrie dus slecht zijn voor die economie. Dus de plaatsen waar de meeste economische activiteit heerst zijn slecht voor de economie en die plaatsen waar weinig of geen economische activiteit heerst is juist goed voor die economie?? Die logica ontgaat me een beetje. Ik heb een vaag vermoeden dat deze dames/heren hiermee vooral hun eigen micro-economie bedoelen.

Daarbij is bij hun het lange termijn totaalplaatje van wat natuur is een beetje uit beeld verdwenen, want als God, oeps… moedernatuur heeft bepaald dat miljoenen jaren geleden de dinosaurussen, de mammoet en de wolharige neushoorn zijn uitgestorven, dan is dat ook natuur. mammoet

Dat ca 3500 jaar geleden in het Midden-Oosten langzaam de woestijnvorming is begonnen, dan is dat ook natuur. Het natuurverschijnsel woestijn is, (waar men zo laatdunkend naar refereert, want zo schrijven de eco-profeten, vooral grasland is een ecologische woestijn), uiteraard ook natuur. Het kilometersdikke ijs-landschap dat Europa ooit domineerde en ooit terug zal keren (en de mensheid waarschijnlijk zal decimeren), is uiteraard ook natuur. Als in Afrika of waar dan ook de gnoes en zebra,s door overbegrazing het ecosysteem veranderen waardoor er een nieuw evenwicht ontstaat, dan is dat ook natuur.

Het is een ijzeren natuurwet dat de soort die het meest succesvol is alle andere soorten domineert. Dat de meest succesvolle soort, de mens zo talrijk is geworden en daardoor ook het ecosysteem veranderd, dan is dat natuurlijk toch ook natuur??

Dat in een afgebakend terrein, de Oostvaardersplassen, elk jaar duizenden heckrunderen en konikpaarden van honger creperen, noemen onze eco-profeten zonder enige gene ook natuur.
Oostvaardersplassen

Maar als de natuur oneindig wijs en goed is en de natuur God is, waarom moeten de meest fanatieke eco-relish dan zelf voor God spelen???

Waar blijft de eco-inquisitie om deze godslasteraars voor het tribunaal te slepen??

Zie ook: https://adintuitu.wordpress.com/2014/03/08/bargerveen-commissie/

En/of: https://adintuitu.wordpress.com/2014/04/09/spilziekte-rondom-het-bargerveen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s